Bescherm wilde dieren
Blog

Bescherm wilde dieren

De afgelopen dagen is er veel woede ontstaan na de dood van de leeuw Cecil. Wereldwijd is vol afschuw en ontzetting gereageerd over de actie van de Amerikaanse tandarts die een voorliefde heeft voor jagen met pijl en boog. Hij was het die de leeuw uit het nationale park lokte met eten, het dier verwondde met een kruisboog en vervolgens veertig uur het dier achtervolgde. Uiteindelijk werd de onfortuinlijke 13 jarige leeuw doodgeschoten. Hiermee kwam er een einde aan het leven de bekendste leeuw van Zimbabwe. Wat alles nog tragischer maakt, is dat de twaalf welpjes van Cecil waarschijnlijk ook doodgebeten worden, want dit is nou eenmaal hoe de natuur werkt. Hierdoor zal de leeuwenpopulatie alsmaar verder dalen. Dit had voorkomen kunnen worden, als onze Amerikaanse ‘vriend’ de gezonde leeuw niet had doodgeschoten.

Wilde dieren hebben een zwaar leven. Het gaat hierbij niet alleen om toeristische jagers die de dieren voor de lol doden. Ook het zogenaamde knuffelen en wandelen met leeuwen is dierenmishandeling. De wilde dieren leiden een afschuwelijk leven voor dit toeristische vermaak. De dieren worden uit het wild weggehaald en in gevangenschap gefokt. Ze zitten gevangen in kale hokken die niet voldoen aan hun behoeftes. Niet alleen leeuwen, maar ook olifanten en vele andere dieren worden bij hun moeders weggerukt en ondergaan meedogenloze en intensieve trainingen. Dit is de enige manier om de dieren om de dieren zover te krijgen dat ze contact met mensen zullen accepteren. Sommige dieren worden als wegwerpartikelen verkocht en eindigen mogelijk als ’trofee’ in de jachtindustrie. Deze handel is helaas wereldwijd aan het groeien. In Zuid-Oost-Azië gebeurt het al volop en het verspreid zich ook naar Afrika. De vraag naar toeristische attracties met wilde dieren is de basis voor deze wreedheid. Natuurlijk zijn er volop mensen die enorm veel liefde koesteren voor de dieren en daarom deze attracties bezoeken. Want wie wil er nou niet knuffelen met een schattig welpje? Het levert ontzettend lieve foto’s op, maar het zijn foto’s met een zwart randje. Stichting SPOTS heeft een lijst geproduceerd waaraan je knuffelfarms kunt herkennen. Knuffelfarm opereren vaak onder het mom: dit doen we uit natuurbehoud en hiermee beschermen we de leeuw. Maar de leeuwen die gewend zijn geraakt aan mensen kunnen nooit meer terug in de natuur worden gezet. Ze worden vervolgens verkocht in de ‘canned hunting’ industrie, waar ze in hokken worden opgesloten tot een jager betaald om ze neer te schieten.

Het is tijd om mensen in beweging te brengen om dit lijden te laten zien. Vandaag is het World Lion Day, een mooi moment om op te staan. Sluit je vandaag nog aan bij World Animal Protection. Dit kost je nauwelijks moeite. Vul het korte formulier in en sluit je aan. Deel dit bericht, zodat er zoveel mogelijk mensen kunnen worden bereikt.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!