Bad Rothenfelde

Bad Rothenfelde is een klein stadje in de deelstaat Nedersaksen. Het staat vooral bekend als chique kuuroord en om de ingenieuze gradeerwerken die in 1777 en 1822 gebouwd zijn. De gradeerwerken bepalen het stadsbeeld. Het gradeerwerk dat in 1844 werd gebouwd is 412 meter lang is is daarmee de grootste van West-Europa. Aan het einde van dit bouwwerk is een replica gebouwd van een windmolen die vroeger het zoute bronwater naar boven pompte. ’s Avonds worden de gradeerwerken mooie verlicht.

Eens in de drie jaar wordt Bad Rothenfelde omgetoverd tot een soort openluchtmuseum tijdens het Lichtsicht evenement. Gedurende enkele weken worden er op de gradeerwerken kunstwerken geprojecteerd.

Geschiedenis van Bad Rothenfelde

De geschiedenis van het kuuroord gaat al terug naar het jaar 1515 wanneer de prinsbisschop van Osnabrück opdracht geeft om een bron met keukenzout aan te boren. Door de zoutwinning ontstond er een zoutziederij. Het gewonnen zout was voornamelijk bedoelt voor commercieel gebruik. Mensen gingen wonen rondom de zoutziederij en zo ontstond het huidige dorp. Het zout had geneeskrachtige eigenschappen en daarom werd in 1774 het eerste gradeerwerk in gebruik genomen. Het zoute water wordt omhoog gepompt en sijpelt langs de muur van fijne takken naar beneden. Ook ontstonden in deze periode ook de eerste hotels. Aan het begin van de 19e eeuw werd er steeds meer bekend over de genezingen door zoutwaterkuren. Er werd nog een gradeerwerk gebouwd, er werd een badhuis werd geopend en er werden nog meerdere bronnen aangeboord.

Omdat Bad Rothenfelde redelijk ongeschonden uit de Tweede Wereldoorlog kwam, herstelde deze plaats zich snel. Pas in 1965 kreeg de plaats de officiële erkenning als ‘staatlich anerkanntes Heilbad’. Men voerde talrijke moderniseringen, uitbreidingen en aanpassingen uit om het kuuroord te moderniseren en te laten voldoen aan de medische voorwaarden van een kuuroord.

Doen in Bad Rothenfelde

Eten in Bad Rothenfelde

In het compacte centrum vind je enkele restaurant. Ik heb gegeten bij Siedehaus waar je kunt genieten van de klassieke, Duitse keuken maar met een moderne twist.

Overnachten in Bad Rothenfelde

Zoals je in een kuuroord kunt verwachten vind je in Bad Rothenfelde enkele spa hotels. Zelf heb ik overnacht in Hotel Noltmann-Peters. Dit hotel beschikt over een moderne spa met binnenzwembad, bubbelbad, sauna’s en schoonheidsbehandelingen. De kamers zijn ruim en van alle gemakken voorzien. ’s Ochtends is er een uitgebreid ontbijt en je kunt eventueel ’s avonds ook dineren. Kijk hier voor andere hotels in Bad Rothenfelde.

Omgeving van Bad Rothenfelde

Bad Rothenfelde is niet heel groot, maar gelukkig kun je in de omgeving voldoende natuur vinden en heerlijke wandelingen maken. Vanuit het centrum wandel je eenvoudig naar het Aussichtsturm Am Lüdenstein. In het Teutoburger Wald vind je daarnaast talloze andere wandelingen. Ook een uitstapje naar Bad Iburg is de moeite waard. Hier vind je een Baumwipfelpfad en het Schloss Iburg. Begin april bloeit hier ook de holwortel. De heuvels van het Osnabrücker Land zijn dan bezaaid met deze roze bloempjes.

Boek een hotel in Bad Rothenfelde

Booking.com