Cochem

De Moezelstreek is een populaire bestemmingen in Duitsland. De Moezel kronkelt door het ongerepte landschap langs de wijngaarden, eeuwenoude burchten en pittoreske steden. Één van de populairste steden in de Moezelstreek is Cochem.

Cochem stamt, net als veel andere Moezelstadjes, uit de tijd van de Kelten en Romeinen. In 886 werd Cochem voor het eerst officieel genoemd in documenten van de abdij van Prüm.  De Reichsburg, het symbool van de stad, werd in 1020 gebouwd en kwam in 1294 onder het gezag van de bisschop van Trier. Deze bisschop liet de Reichsburg uitbouwen tot een sterke vesting. In 1332 kreeg Cochem stadsrechten en werd er een stadsmuur gebouwd. In de 17e eeuw volgde er tegenspoed toen de Franse koning Lodewijk XIV en zijn leger oprukten. Ze plunderden en terroriseerden het dal van de Moezel. Kasteel Winneburg werd verwoest en ook de Reichsburg werd niet gespaard.

Na al deze terreur was Cochem vrijwel verlaten en zeer verarmd. Langzaam maar zeker werd de stad weer opgebouwd, al duurde dit een behoorlijke tijd. Pas in de 18e eeuw wist de stad zich weer te herstellen en werd het steeds meer een centrum van handel en handwerk. De verwoeste Reichsburg werd aan het einde van de 19e eeuw weer opgebouwd aan de hand van de originele ontwerpen. Toerisme kwam in de 19e eeuw op gang. Met name Engelse schilders kwamen naar hierheen om te schilderen en de tekenen. Zij zorgden voor de promotie van het gebied.

Hoewel Cochem niet groot is, kun je er van alles ontdekken. Vakwerkhuizen sieren het historische marktplein en rondom het centrum kun je nog restanten van de stadsmuur en de poorten vinden. Uiteraard is de herstelde Reichsburg dé trekpleister van het stadje. Wijnliefhebbers kunnen hier verschillende wijnen proeven uit de Moezelstreek en wandelaars kunnen in de omgeving prachtige wandelingen maken.

Foto van de maand: Maart 2019 - Burgruïne Winneburg

Foto van de maand

Foto van de maand: Maart 2019

De maand Maart kwam wat traag op gang. Deels had dit te maken met de weersomstandigheden die niet bepaald optimaal waren tijdens de eerste twee weken. Tussen de regenbuien door bracht ik met een...

Doen in Cochem

Eten in Cochem

Genieten van traditioneel eten in Cochem? Reserveer een tafel bij Zom Stüffje in het historische centrum. Dit restaurant bestaat als sinds 1642 en ademt nog de sfeer van vroeger. De kaart staat vol met typische lokale gerechten en in de kelder liggen de flessen Rieslingwijn te rijpen. Dit restaurant is niet heel groot, dus reserveren is aan te raden.

Drinken in Cochem

Wie Cochem bezoekt, moet natuurlijk ook een wijntje drinken in één van de vele proeflokalen. Hier kun je de regionale wijnen proeven. De Moezelstreek is één van de oudste wijnstreken van Duitsland. Op de heuvels van het Moezeldal wordt de Moezelwijn verbouwd. De wijnranken zijn zo steil dat ze zelfs handmatig moeten worden geplukt. In de maand juni vind er tevens een Moezelwijnfestival plaats.

Overnachten in Cochem

In Cochem kun je meerdere hotels vinden voor verschillende prijzen. Wij hebben overnacht in het Hotel am Hafen, niet ver van de Skagerak-Brücke. Simpele kamer, maar uiterst gastvrij personeel. Het ontbijt is rijkelijk en lekker en wanneer het zonnetje schijnt kun je lekker genieten op het terras terwijl je naar de boulevard van Cochem kunt kijken.

Omgeving van Cochem

Niet ver van Cochem liggen ook andere pittoreske stadjes zoals Traben-Tarbach, Beilstein, Bernkastel-Kues en Zell. Ook deze kun je een kort bezoek brengen. Iets verder weg kun je het sprookjesachtige Burg Elttz bewonderen of over de 360 meter lange Geierlay Hängebrücke wandelen.

Boek een hotel bij Cochem

Booking.com