Pramanta

Aan de voet van de Strogoulla, de berketen van het noorden van Tzoumerka, ligt Pramanta. Dit dorp is gelegen op een hoogte van 840 meter en telt ongeveer 800 inwoners. In de zomermaanden verdubbelt dit inwonersaantal wanneer er ook meer toeristen naar Pramanta komen. Hier zijn immers de meeste voorzieningen voor de toeristen te vinden in de Tzoumerka regio. Er zijn hotels, restaurants, bakkerijen, cafés, een ziekenhuis, tankstation en een bank. Tijdens het hoogseizoen is het daarom een goede uitvalsbasis om de regio te ontdekken.

Pramanta heeft de moderne levensstijl weten te omarmen zonder in te boeten op de traditionele manier van leven. Rondom het centrale plein vind je terrasjes, restaurants en de beroemde fontein van Arapis. Midden op het plein staat de Agia Paraskevi kerk. De meest indrukwekkende bezienswaardigheid is echter de Anemotrypa grot, die per toeval ontdekt is in de jaren ’60. Verder kun je nog een klooster, de fontein van Skala en een traditionele watermolen.

Eten in Pramanta

Op zoek naar een leuke plek om te lunchen of te dineren? Neem dan een kijkje bij Boútzas Tavern. Dit restaurant is gelegen aan het centrale plein bij de Agia Paraskevi kerk. hier kun je de Griekse keuken proeven. Er staan traditionele gerechten op de kaart, maar je kunt ook kiezen voor steaks of barbecue vlees. Het restaurant schijnt een eigen slager te hebben, waardoor het vlees dus vers en van een goede kwaliteit is. Ook is er voor vegetariërs voldoende keuze. De bediening is vriendelijk. Vanuit het restaurant heb je fantastisch uitzicht over de omliggende bergen.

Overnachten in Pramanta

In Pramanta zijn vijf verschillende hotels te vinden. Vier van deze zijn redelijk nieuw en zijn zeer modieus. Toch hebben deze hotels een beperkt aantal bedden, dus in het hoogseizoen is het aan te raden om tijdig een hotel te boeken. Tijdens mijn reis door Tzoumerka sliep ik in het Orizontes Tzoumerkon Hotel Resort. Dit hotel telt in totaal 12 bedden is bevindt zich tussen de bergketens en een weelderig bos. De kamers zijn stijlvol en ongelooflijk ruim. Sommige kamers hebben een houtkachel en een tweede etage. Het hotel heeft een enorme restaurant- en barzaal en tijdens het ontbijt kun je heerlijk eten op het zonnige terras. Tijdens mijn bezoek in april 2019 werd er nog gewerkt aan het zwembad, fitnesszaal en sauna.

Omgeving van Pramanta

Vanuit Pramanta ben je redelijk snel in het dorp Melissourgi, waar je een wandeling kunt maken naaar de Kefalovriso waterval.

Boek een hotel bij Pramanta

Booking.com