Rome

In Midden-Italië, waar de rivier de Aniene in de Tiber stroomt, ligt de stad Rome. Al 2500 jaar is deze stad een machtig politiek en economisch centrum. Sinds de stichting is Rome uitgegroeid tot een stad van 3 miljoen inwoners. Niet alleen staat de stad bol van historie, maar het is ook de hoofdstad van een verfijnd en modern land. De meeste bezoekers raken onder de indruk van het ritme waarin hier geleefd wordt, voornamelijk gevoed door espresso, maar er zijn ook momenten van rustige overdenking. Of je in Rome bezoekt om te winkelen aan de Via Veneto, de oude ruïnes gaat bezoeken of het werk van Leonardo da Vinci gaat bewonderen, je wordt zelden teleurgesteld.

Rome is een van de grootste Europese steden die vrijwel intact uit de Tweede Wereldoorlog kwamen. Het centrum blijft voornamelijk renaissancistisch en barok van karakter. Met ruim 900 kerken en basilieken is het al eeuwenlang het centrum van de christelijke wereld. Er is een overdaad aan belangrijke kunstschatten om de bezoeker in verleiding te brengen. De beste musea zijn te vinden in de Galleria Borghese, het Palazzo Doria Pamphili, de Capitolijnse musea, het Museo Nazionale delle Terme, de Galeria Colonna en het Palazzo Barberini met de Nationale Galerie van antieke kunst. De oude Romeinse ruïnes behoren tot de beste ter wereld. Hoogtepunten omvatten de indrukwekkende keizerlijke paleizen op de Palantinoheuvel, de tempels op het Forum Romanum, het Ara Pacis van Augustus, de grote baden van Diocletianus, het prachtige Pantheon en het fascinerende Colosseum. Het Werelderfgoed van het historische centrum bestaat uit bijzondere gebouwen en monumenten uit klassieke oudheid en de middeleeuwen. Het gaat om de forums, het Mausoleum van Augustus, het Mausoleum van Aurelius en de religieuze en openbare gebouwen van het Vaticaan.

Doen en zien

Eten in Rome

Goed ontbijten kun je bij Pasticceria Regoli. Voor een goede lunch kun je terecht bij Enoteca Corsi bij het Piazza del Gesù. Hier kun je de traditionele Romeinse keuken proeven tegen schappelijke prijzen. De wijk Trastevere heeft enkele prima restaurants. Een aanrader is Enoteca Ferrara, maar ook bij Da Enzo, Osteria da “Zi” Umberto of Ai Tre Scalini kun je prima eten en genieten van een prima glas wijn. Deze tips komen van een vriendin die enkele jaren in de Italiaanse hoofdstad heeft gewoond.

Drinken in Rome

Er zijn vast veel meer leuke cafés in Rome te vinden zijn, maar tijdens mijn laatste bezoek aan de stad kwam ik terecht bij Open Baladin. Als bierliefhebber viel ik hier met de neus in de boter. Wie zegt dat de Italianen alleen maar wijn kunnen maken? Bij Open Baladin kon ook proeven dat de Italianen wel degelijk goede biertjes kunnen brouwen. Kom alleen op tijd of reserveer vooraf een tafeltje. Het was al snel behoorlijk vol in dit café.

Overnachten in Rome

Deze stad is enorm en heb je niet in een weekend bezocht. Bepaal vooraf welke wijk(en) je wilt bezoeken en ga vervolgens kijken waar je het best kunt overnachten. Keuze in overvloed, maar pas goed op de prijzen. Sommige accommodaties kunnen erg duur zijn. Kijk op Booking.com naar de beste hotels en deals.

Doen en zien in Rome

Boek een hotel in Rome

Booking.com

Boek vooraf een activiteit