Ljubljana

Ljubljana is de grootste stad van Slovenië en direct ook de hoofdstad. De stad ligt aan de oever van de rivier Ljubljanica, een rivier die de stad in tweeën splitst. Ljubljana staat niet bij veel mensen op het lijstje om eens te bezoeken tijdens een stedentrip. Toch is een bezoek aan de hoofdstad van Slovenië de moeite waard.

Ljubljana is absoluut geen grote stad, het behoort tot één van de kleinste hoofdsteden van Europa. Hiermee is de stad overzichtelijk en zijn de belangrijkste hotspots op loopafstand te bereiken. Verwacht overigens geen wereldberoemde bezienswaardigheden in de stad. Ten tijde van het IJzeren Gordijn was Ljubljana nog een grauwe oostblokstad. Daar is tegenwoordig niets meer van te merken. De stad barst van de architectonische hoogstandjes. Veel gebouwen in het centrum hebben een mix van jugendstil en barok. Omdat Ljubljana een echte studentenstad is, bruist het van het leven en zijn er geregeld ook culturele evenementen.

De meeste bezienswaardigheden en leuke restaurants kun je vinden in het historische centrum. De belangrijkste gebouwen is zonder twijfel het kasteel, de Ljubljanski Grad. Het kasteel is het hoogste punt en biedt een geweldig uitzicht over de stad. Een andere belangrijke bezienswaardigheid zijn de Drie Bruggen en de Drakenbrug.

Eten in Ljubljana

Een leuk restaurant in het historische centrum is As Aperitivo. Een hippe tent waar ze ook live muziek maken. Op de kaart staan verschillende gerechten en niet alleen de Sloveense keuken. Probeer ook zeker eens de desserts! Iets luxer kun je eten bij het restaurant dat gevestigd is in het kasteel: Gostilna na gradu. Hier worden gerechten geserveerd die je niet zo snel zult verwachten, zoals tong of geit.

Drinken in Ljubljana

In het historische centrum zijn heel wat cafés en pubs te vinden. Omdat je je in een echte studentenstad bevind, is er altijd wel een leuk feestje te vinden.

Overnachten in Ljubljana

Voor een hotel in het historische centrum kan ik het B&B Hotel Ljubljana Park aanraden. Het hotel wordt gezien als het meest urban en groene hotel van de stad. Men zet zich in voor een duurzame ontwikkeling. Verkleinen, hergebruiken en recyclen zijn de belangrijkste uitgangspunten. Een hotel dus met een goed verhaal. De kamers zijn comfortabel en het ontbijt is prima.

Omgeving van Ljubljana

Vanuit de stad kun je onder meer een bezoek brengen aan Lake Bled of het Triglav National Park. Op een uurtje rijden van de stad liggen de grotten van Škocjan, met de ondergrondse kathedralen die op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO staan. Doordat Slovenië niet al te groot is, kun je gemakkelijk met een huurauto naar andere bezienswaardigheden van het land rijden.

Boek een hotel bij Ljubljana

Booking.com

Boek vooraf een activiteit