Poděbrady

Ten oosten van de hoofdstad Praag ligt het kuuroord Poděbrady. Al meer dan een eeuw is deze stad één van de belangrijkste kuuroorden van Tsjechië. Dit heeft men te danken aan de waterbronnen, het stabiele weer en de rustgevende ligging aan de oevers van de rivier Elbe.

De stad is vernoemd naar Jiri van Poděbrady die van 1458 tot 1471 koning was van de Bohemen. Het kasteel waar Jiri geboren was kan nog altijd bezocht worden. Voor het plein staat een ruiterstandbeeld geweid aan Jiri en ontspringt de oudste bron van de stad. Het eerste badhuis in Poděbrady werd in 1908 geopend. Twee jaar later werd er een park aangelegd en werden kuurhuizen gebouwd. De ontwikkeling van de stad ging voorspoedig maar werd verstoord door de Eerste Wereldoorlog. Na de oorlog bouwde men verder en dankzij Vaclav Libensky werd het kuren naar een wetenschappelijk niveau getild. In 1926 opende hij tevens de eerste geneeskundige kliniek van de stad.

De beroemde bronnen van de stad werden al in 1905 ontdekt toen er werd gezocht naar drinkwater. Men kwam erachter dat het water rijk is aan koolstofdioxide. Het water wordt gebruikt om mensen met hart- en vaatziekten en diabetes te behandelen. Onder meer de eerste president van Tsjecho-Slowakije, Tomáš Garrigue Masaryk, liet zich hier behandelen. In Poděbrady zijn in totaal 13 bronnen te vinden. Vier hiervan zijn toegankelijk voor publiek als drinkwaterbron. Er zijn tal van exclusieve hotels waar men spaservice aanbiedt. Niet alleen kun je hier terecht voor de klassieke behandelingen, maar wat dacht je bijvoorbeeld van een chocolade-, honing- of karamelbehandeling? De kuren zijn de laatste jaren populair geworden.

Land

Tsjechië

Boek je accommodatie

Booking.com
Trivago

Plan je reis naar Tsjechië

Boek vliegtickets
Huur een auto
Zoek hotels

Boek een reis door Tsjechië

ANWB

Reisgidsen

Lonely Planet
Capitool Reisgids

Doen in Poděbrady

Eten in Poděbrady

Tijdens mijn bezoek aan Poděbrady heb ik gegeten bij Restaurant Zámek aneb Divadelní restaurace Na Kovárně. Het interieur heeft wat weg van een oude kelder, maar door voldoende lichtinval oogt het vrij gezellig. De menukaart staat vol met Tsjechische gerechten en er worden biertjes geschonken van een kleine brouwerij uit te buurt. Het personeel is vriendelijk en spreekt prima Engels.

Overnachten in Poděbrady

Poděbrady is een kuuroord en daardoor zijn er uiteraard veel kuurhotels te vinden. Aangezien het kuren steeds populairder wordt, ook onder de jonge mensen, komen er ook steeds meer kuurhotel bij. De meeste hotels vindt je rondom het Lázeňský park. Zelf hebben we niet overnacht in deze stad, maar wel hebben we even gekuurd in het Hotel Libenský. Kijk hier voor een lijst van alle hotels in Poděbrady.

Boek een hotel in Poděbrady

Booking.com