La Paz

Wil je de hoogste stad op aarde bezoeken? Dan moet je naar La Paz. Deze stad ligt op een hoogte van 3600 meter in een kloof. Wie met het vliegtuig aankomt in deze stad, zal landen op het vliegveld genaamd ‘El Alto’, waarmee de hoge hoogte ook al wordt aangegeven. La Paz is een grote stad en is net als Santa Cruz één van de snelst groeiende steden van Latijns-Amerika. In totaal wonen een kleine 2 miljoen inwoners in deze stad. Veel mensen denken dat La Paz de hoofdstad is van Bolivia, maar dat klopt niet.

De stad werd in 1548 door Alonso de Mendoza gesticht en heette oorspronkelijk Nuestra Señora de la Paz. In 1898 werd La Paz de zetel van de nationale overheid. Dit had deels te maken met de uitgeputte zilvermijnen van Potosí en de exploitatie van tin dichtbij Oruro.

Hoe groot de stad ook is, veel bezienswaardigheden zijn er niet te vinden. In het centrum van de stad zijn volop historische en culturele musea en enkele gebouwen te vinden. Maar het tempo van de bevolking is krankzinnig te noemen. De stad bestaat uit een doolhof van straatjes en steegjes, waar auto’s en busjes doorheen denderen en voor opstoppingen veroorzaken. Dit maakt de stad behoorlijk rommeling. Grote winkels zul je hier niet zien, maar wel vele markten. Vrouwen met de kenmerkende bolhoedjes proberen van alles te verkopen; eten en drinken, kleding, cd’s, apparatuur en alles wat je kunt verzinnen. Op de heksenmarkt kun je zelfs snavels van vogels of dode alpaca’s kopen.

De bewoners zijn trots op de hoge ligging van de stad. Alles wat er in La Paz te vinden is, is ‘het hoogste ter wereld’. Doordat de stad in een canyon ligt, kun je de stad ook nog eens vanaf de bergen bekijken. Je kunt een taxi nemen, maar ook de kabelbaan. Er zijn verschillende kabelbanen in de stad te vinden met ieder een eigen kleur. Ga je met deze kabelbanen naar boven kun je, met een beetje goed zoeken, de mooiste uitkijkpunten van de stad vinden. Een absolute aanrader.

Er wordt vaak geschreven in boekjes en reisgidsen dat La Paz een extreem gevaarlijke stad is. Wie zijn gezonde verstand gebruikt en met name in het donker geen gekke dingen gaat doen, zal merken dat het allemaal reuze mee zal vallen. Door de drukte moet je echter wel goed op je bezittingen letten.

Doen in La Paz

Eten in La Paz

Als we één restaurant met stip op 1 kunnen zetten, dan is het The Steakhouse. Zoals de naam het al zegt, kun je hier heerlijke steaks eten tegen een zachte prijs. Zelden heb ik zo’n lekkere steak gegeten. Je kunt zelfs de keuken inkijken om te zien hoe ze je stuk vlees bereiden.

Voor een heerlijk ontbijt of lunch raad ik Cafe Del Mundo aan. Dit café wordt gerund door een Zweeds meisje en is een geliefde ontmoetingsplaats voor allerlei reizigers. De gerechten die worden geserveerd zijn vooral internationale gerechten en worden smakelijk bereid. Het café is klein, dus je moet een beetje geluk hebben dat je een plaats hebt.

Drinken in La Paz

Voor een biertje raden we The English Pub aan. Hier kun je meerder verschillende biertjes bestellen op de tap en op de fles.

Er is ook een Nederlands café in La Paz: Sol y Luna. Hoewel de naam niet Nederlands aandoet, kun je in dit café naast een biertje ook bitterballen en kipsaté bestellen.

Overnachten in La Paz

In La Paz vind je heel wat hotels en hostels in verschillende prijscategoriën. Wij hebben overnacht in La Posada de la Abuela Obdulia. Een prima hotel, centraal gelegen en vriendelijk personeel. Aangezien we om 5.00 al in de stad aankwamen, mochten we gebruik maken van een algemene ruimte en kregen we onder andere thee.

Omgeving van La Paz

Niet ver van La Paz is één van de meest gevaarlijke wegen ter wereld te vinden: El Camino a Los Yungas. Deze weg staat beter bekend als de ‘Death Road’ en was enkele jaren geleden uitgeroepen tot de gevaarlijkste weg ter wereld. Het dagelijkse verkeer moest gebruik maken van deze weg waardoor er veel ongelukken gebeurden en er veel mensen overleden. Tegenwoordig is deze weg niet meer zo gevaarlijks vanwege de aanleg van een andere, geasfalteerde weg. Maar tegenwoordig kunnen toeristen de kick voelen om van deze weg af te fietsen met een mountainbike. Ben je in La Paz, boek dan zeker deze activiteit.

Boek een hotel in La Paz

Booking.com

Boek vooraf een activiteit