Parque Nacional Torres del Paine

Ga je naar Patagonië, dan mag je Parque Nacional Torres del Paine absoluut niet overslaan. Het is één van de belangrijkste nationale parken van Chili en tevens de grootste van het land. Wie op internet gaat zoeken naar afbeeldingen van Patagonië zal hoogstwaarschijnlijk enkele foto’s van Torres del Paine vinden. Veel reizigers noemen Torres del Paine het mooiste national park ter wereld.

Torres del Paine is lang een compleet ongerept gebied geweest. Pas in 1930 werd de volledige wildernis van het park in kaart gebracht. Het park zelf werd in 1959 opgericht als Parque Nacional de Turismo Lago Grey. De naam veranderde in 1970 en is een ode aan de bergtoppen van het gebied. Sinds 1978 werd het Parque Nacional Torres del Paine toegevoegd op de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Het park kan gedurende het gehele jaar bezocht worden, alleen verschilt het weer per seizoen. De beste periode om het park te bezoeken zijn de zomermaanden november tot maart.Wie het gebied wil verkennen kan het beste een meerdaagse wandeling maken. De bekendste en meest populaire route is de W-Trek. De ‘W’ kan in een rustig tempo gelopen worden en je doet er ongeveer 4 tot 5 dagen over om deze route te wandelen. Er zijn ook langere routes zoals de Q-trek of O-trek. Reken bij deze wandelingen op zo’n 8 tot 11 dagen wandelen, dus deze zijn een stuk uitdagender. Je kunt tijdens deze wandelingen overnachten op de campings of refugio’s. Zorg er wel voor dat je ruim van te voren hebt gereserveerd.

Heb je geen zin om zo lang te wandelen? Er zijn ook meerdere day-hikes naar onder meer de Grey Glacier, Base of Towers of de Franse Vallei. Deze wandelingen kun je binnen een dag wandelen en ook zonder gids.

Het hoogtepunt van het park zijn de drie bergtoppen die bekend staan als Las Torres. Deze bergtoppen stijgen 2500 meter de boven de zeespiegel uit. Ze zijn 12 miljoen jaar geleden gevormd door magma dat door de aarde heen kwam. Even zo mooi is de Franse Vallei. Deze vallei wordt omringd door de Los Cuernos, een rotsformatie met besneeuwde bergtoppen. Een ander hoogtepunt is de Glacier Grey, een enorm ijsmassief. Wie één van de meerdaagse wandelingen maakt zal heel wat prachtige uitzichtpunten kunnen bewonderen, watervallen en gletsjers zien en een adembenemend mooi landschap.

Doen in Parque Nacional Torres del Paine

Overnachten in Parque Nacional Torres del Paine

In het park kun je slapen in refugio’s en campings. Voordat je het park bezoekt MOET je reeds een reservering hebben gemaakt. Je kunt je slaapplekken reserveren via de websites van Fantastico Sur en Vertice Patagonia. In de refugio’s slaap je in kamers waar je met circa 6 personen slaapt. Er zijn stapelbedden en gezamenlijke douches. Wij hebben tijdens onze W-Trek geslapen bij Refugio Grey, Refugio Paine Grande, Camping Francés en Camping Chileno. Houdt er rekening mee dat de prijzen redelijk hoog liggen. Je kunt tevens bij de verschillende accommodaties het avondeten reserveren, maar ook dit is redelijk aan de prijs.

Hoe kom je in Parque Nacional Torres del Paine

Uitvalsbasis voor een bezoek aan Parque Nacional Torres del Paine is het plaatsje Puerto Natales. Vanaf hier rijden iedere dag in de ochtend enkele bussen naar de ingang van Torres. De tickets voor deze bussen kun je bij aankomst kopen bij het station van Puerto Natales. Het maakt niet veel uit welke maatschappij je neemt, want ze rijden ongeveer allemaal rond dezelfde tijd en de prijzen zijn ook allen vrijwel hetzelfde. Regel ook direct je retourkaartje terug naar Puerto Natales en houdt er rekening mee dat je tijdig terug bent bij de ingang van het park.

Boek een hotel bij Parque Nacional Torres del Paine

Booking.com

Boek vooraf een activiteit