Brouwerijen in de Ardennen: dit is onze top 5
België
Bier & reizen

Brouwerijen in de Ardennen: dit is onze top 5!

België het land van (speciaal) bier! De Belgische Ardennen hebben naast talrijke, prachtige natuurfenomenen ook heel veel leuke plekjes waar bier gebrouwen wordt. Proef tijdens je verblijf alle verschillende smaken van de Ardennen en breng een bezoek aan diverse brouwerijen in de streek. Wij zetten er 5 voor je op een rij. 

Brouwerijen in de Ardennen: dit is onze top 5
Breng een bezoek aan één van de vele brouwerijen in de Ardennen

1. Brasserie de Bellevaux

Mocht je in de buurt van Malmedy zijn, maak dan eens een uitstapje naar Brasserie de Bellevaux, gelegen in het gelijknamige dorpje. In het dorpje zit een familiebrouwerij verborgen met een klein winkeltje waar je verschillende bieren kunt kopen. In de brouwerij worden er vier soorten gebrouwen: de Blonde, de Brune, de Black en de Blanche. De bieren zijn van nature licht troebel, omdat ze niet gefilterd of gepasteuriseerd zijn.

2. De Abdij Notre-Dame d’Orval

Bij de Abdij Notre-Dame d’Orval kent het trappistenbier Orval zijn oorsprong. De abdij ligt in het zuidelijke deel van de provincie Luxemburg en kan bezocht worden door het publiek. De smaak van het Orval bier? Wanneer je het direct opdrinkt na je aankoop bij de brouwerij, heeft het een fruitige, frisse smaak. Maar het bier kan zijn frisheid verliezen, want na een half jaar wordt het wat zurig. Weer een half jaar later wordt het bier bitter. Je kunt het bier dus precies drinken zoals jij het lekker vindt. Of laat je verrassen door de smaak!

3. Brasserie d'Achouffe

Misschien wel het bekendste bier uit de streek: La Chouffe. De brouwerij van La Chouffe ligt in het dorpje Achouffe, waar twee zwagers in 1982 voor het eerst hun bier brouwden. Het kabouterbier, dat overal wel te verkrijgen is, is zeker het proberen waard. Kom onder begeleiding van een professionele gids alles te weten over het brouwproces en maak het van dichtbij mee. Reserveer deze wel van tevoren zodat je zeker weet dat je terechtkunt.

Brouwerijen in de Ardennen: dit is onze top 5
Proef de verschillende smaken van de Ardennen

4. Brasserie du Bocq

Een van de oudste familiebedrijven van België is brouwerij de Bocq. Opgericht door Martin Belot in 1858, die het water uit de rivier de Bocq gebruikte om zijn bier te brouwen. Inmiddels worden er ongeveer acht verschillende bieren gebrouwen. Verblijf in een vakantiehuis in de Ardennen en breng op reservering een bezoek aan de brouwerij. Na de rondleiding kun je natuurlijk een smaakvol biertje proeven. Altijd al je eigen bier willen brouwen? Ook dit kan bij de Bocq! Dat is nog eens een leuk aandenken voor thuis.

5. Brouwerij Elfique

In een klein dorpje genaamd ‘Sur la Heid’, in de buurt van Remouchamps vind je de brouwerij Elfique. Midden in de natuur wordt dit mysterieuze bier met zeer bijzondere smaak gebrouwen. Zoals je aan de naam kan afleiden, heeft de brouwer een interesse voor de Elfenwereld, wat zich ook zeker uit op de etiketten van het bier en de sfeer van de brouwerij. In de brouwerij worden verschillende bieren gebrouwen. De brouwerij is enkel op afspraak te bezoeken, maar het bier kun je ook in winkeltjes in de buurt van Aywaille kopen.