Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Duiken rond Koh Tao

Mijn vrouw (Veerle) en ik (Bart) zijn fervente reizigers die tijdens de vakantie ook actief bezig willen zijn. We wilden niet alleen meer het door land bedekte gedeelte van de wereld zien, maar ook de oceanen.

Koh Tao

Van daaruit was het maar een kleine stap om te beslissen dat onze volgende vakantie een duikvakantie zou zijn. We hebben bij vrienden en collega’s om ideeën gevraagd en een van hen kwam met Koh Tao – ook Schildpadeiland genoemd omwille van zijn vorm – in Thailand. Het is eventjes zoeken op de kaart, want in oppervlakte is Koh Tao niet groot. Toch worden bijna nergens ter wereld meer duikcertificaten afgeleverd. De duikcursussen waren er in vergelijking met andere plaatsen goedkoop en de duiklocaties zagen er prachtig en gevarieerd uit.

Mango Bay

Duikshops en duikbrevet

Toen we aankwamen per boot vanuit Koh Samui werden we aangeklampt door tussenpersonen die plaatsen op boten voor duiktochten aanboden, maar wij reisden meteen door naar Bae Mae Hat. We hadden niet op voorhand gereserveerd, maar hadden de keuze uit een hele reeks duikshops om ons brevet voor duiken in open water te behalen. Kiezen is altijd een beetje verliezen, en we hadden hoe dan ook niet de tijd om alle locaties in de omgeving van Koh Tao te verkennen, dus kozen we voor een duikshop waar de locaties die we zeker wilden zien allemaal op het programma stonden. Andere goede criteria om een duikschool te kiezen zijn natuurlijk:

Is er een instructeur die mijn taal spreekt of vloeiend Engels?
Met hoeveel zitten we in een groep?
Wat zijn de vertrektijden ’s ochtends?
Is het materiaal modern en beschikbaar in de juiste maat?
Hoeveel ervaring heeft de instructeur? Hoe recent friste hij zijn of haar kennis op?
Klikt het met de instructeur?

We werden met duikersjargon om de oren geslagen, wat al begon met het trainingssysteem: PADO of SSI. PADI staat voor “Professional Association of Diving Instructors” en is de grootste duikorganisatie ter wereld. SSI of “Scuba Schools International” laat je een duikcertificaat behalen tegen een iets goedkopere prijs. Verder zagen we niet zoveel verschil, en beide bleken daarenboven volledig inwisselbaar te zijn. Onze duikschool werkte met het PADI-systeem, maar ’s avonds aan de bar nieuwe vrienden gemaakt die het SSI-systeem gekozen hadden en daar even tevreden over waren.

Onderwaterleven

Leren duiken voor dummies

Onze volgende drie dagen zagen er als volgt uit:

Dag 1 – ochtendsessie: de basis leren en het materiaal leren kennen, leren over de effecten van duiken op het lichaam
Dag 1 – namiddagsessie: oefenen in het zwembad

Dag 2 – ochtendsessie: opnieuw in de klas voor herhaling van dag 1, korte quizjes en veel tijd voor vragen
Dag 2 – namiddagsessie: Duik 1 en 2 in open water! Inoefenen van technieken

Dag 3 – ochtendsessie: Duik 3 en 4 in open water! Oefenen van technieken maar ook echt genieten.
Dag 3 – namiddag: een examen en een certificaat om in open water te mogen duiken met buddy maar zonder instructeur. Wereldwijd geldig!

Het wrak van de Sattakut

Bekende duiksites

Een van de grote voordelen van duiken bij Koh Tao is de nabijheid van de verschillende duikstekken (allen ongeveer 30-45 minuten van het eiland) zodat we meerdere duiken per dag konden doen. Alle duiksites opsommen is onbegonnen werk, maar hieronder vind je de gekendste. Onze persoonlijke favorieten gaven we een ‘*’.

Chumphon*: een favoriete stek voor diepzeevissen zoals barracuda, tonijn en makreel, maar ook kleurrijke zeeanemonen. Een ster omdat het onze eerste duik was op dag 3 van de lessen, waarbij we genoeg vertrouwen hadden om gewoon te genieten.

Zuidwest: vergelijkbaar met Chumphon

Het wrak van de Sattakut*: nieuwste duiklocatie. Als beginnende duikers hebben wij dit met een instructeur gedaan. Ster, want kinderdroom die uitkomt: duiken + scheepwrak.

Haai-eiland (omwille van de gelijkenis met een rugvin): minder drukke duiksite, veel verschillende koralen en murene. Er kunnen soms gevaarlijke stromingen en agressieve trekkervissen voorkomen, maar daar hadden wij geen last van.

De Tweelingen: maakte deel uit van ons programma op dag 2 van onze duikcursus (en dus een vrij makkelijke locatie om te duiken). “Finding Nemo!”: onze eerste clown-vissen in open water.

Witte Rots*: tot wel 20 m diep, veel soorten koraal en vissen. Populaire nachtduik, wanneer de kleinere vissen de barracuda’s en zeeschildpadden aantrekken.

Groene Rots: met verschillende ‘grotten’ en openingen om door te zwemmen en dus ideaal om drijfvermogen te oefenen. Klein maar fijn zeeleven, maar ook de broedgrond van de agressieve trekkervissen.

Tijdens onze duiklessen op dag 3 had de duikschool een videofilm gemaakt. Hoewel wat prijzig (wij betaalden omgerekend bijna 40 euro, wat bijna het dubbele is van een duiktocht zoals we ze deden tijdens het vervolg van onze vakantie), maar dan hadden we een aandenken waar we samen op stonden. Onze duikschool verhuurde ook onderwatercamera’s en ik had een waterdichte hoes voor mijn fototoestel mee. Geen digitaal beeld kan de pracht van Chumphon, het wrak van Sattakut of de Witte Rots weergeven, maar het heeft al menige vriend doen overwegen om ook op Koh Tao te leren duiken. En de certificaten, die zullen nog gebruikt worden!

Over de auteur
Over de auteur

Wij zijn Bart, Veerle, Fien en Wout, 4 reisfanaten die iedere vakantie grijpen om wereldervaringen op te doen dichtbij huis of soms heel ver weg. Oorspronkelijk als backpackers maar door de tijd heen geëvolueerd naar gezinsvakanties. Onze drang om nieuwe plekken te ontdekken, nieuwe mensen en culturen te leren kennen en lezers mee te laten delen in onze ervaringen is groot. Reiskoorts noemen ze dat…

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.