Een aantal handige tips om hoge telefoonkosten te vermijden
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Een aantal handige tips om hoge telefoonkosten te vermijden

Ken je de tijden nog dat je zonder telefoon op reis ging? Ik kan me deze nog goed herinneren. Iets vlug opzoeken op Google kon toen nog niet, het volgende ho(s)tel boekte ik niet via booking.com maar vooraf en wanneer ik contact wilde met het thuisfront kocht ik bij het postkantoor een telefoonkaart en moest ik een lang nummer intoetsen bij een telefooncel. Tegenwoordig hebben we allemaal een mobieltje en deze nemen we ook mee op reis waardoor de zojuist genoemde situaties ons nu vreemd in de oren klinken. Wanneer ik nu op reis ga gebruik ik mijn telefoon veel. Ik deel de mooiste plekjes met mijn volgens via social media, maar ook met mijn familie en vrienden. Ik gebruik het internet om meer informatie over de bestemming te vinden, luister muziek en kijk films op mijn telefoon tijdens lange vluchten en (bus)reizen.  Maar in het buitenland moet ik vaak nog wel oppassen dat de roamingkosten niet oplopen. Een hoge telefoonrekening willen we namelijk allemaal niet.

Voorkom hoge telefoonrekeningen

Een tijdje terug was ik in Oekraïne. Toen ik zag dat ik per MB één euro moest betalen, heb ik snel mijn roaming uitgezet. Voor alleen al het scrollen op je Instagram tijdlijn gebruik je immers al enkele MB’s en dan heb ik het nog niet eens over het plaatsen of bekijken van video’s. Dan maar niet online om mijn foto’s en verhalen op Instagram te zetten. Als reisblogger is het belangrijk dat ik mijn volgers op de hoogte houd van mijn belevenissen, maar veel kosten kan ik daar niet voor maken. In dit soort gevallen wacht ik liever tot ik ergens WiFi heb of zelfs weer thuis ben. Betekent dit dan dat ik mijn mobiel helemaal niet gebruik? Nee, want ik ben nog steeds veel in de weer met mijn mobiel. Ik maak niet alleen foto’s, maar kan nog steeds allerlei informatie en mijn route opzoeken.

Een aantal handige tips om hoge telefoonkosten te vermijden
Voorkom hoge roamingkosten wanneer je op reis bent!

Gebruik van apps zonder internetverbinding

Op reis maak ik nog steeds gebruik van enkele apps zonder dat ik online ben. Wist je bijvoorbeeld dat je bij Google Maps een kaart kunt downloaden en dat je deze kaart offline altijd kunt gebruiken? Wanneer je de stad of het gebied vooraf download, kun je ter plekke altijd zien waar je bent en hoe je moet lopen om van punt A naar punt B te komen. Wanneer ik een citytrip in het buitenland ga maken zorg ik er vooraf altijd voor dat ik thuis een kaart heb gedownload. Bij langere reizen download ik meerdere kaarten. De kaarten blijven een maand op de telefoon staan en zodra je weer even WiFi hebt, kun je de kaart altijd even bijwerken. Ik vind dit ideaal.

Hoe relaxed is het als je tijdens een roadtrip je eigen muziek kunt luisteren? Omdat ik een betaald abonnement bij Spotify heb, kan ik mijn muzieklijsten downloaden en vervolgens offline beluisteren. De meeste huurauto’s hebben tegenwoordig een radio met bluetooth functie of je kan je telefoon via een USB kabel aansluiten. Terwijl je door prachtige landschappen rijdt, kun je je favoriete muziek luisteren. Ik vind het heerlijk om vooraf al enkele playlists te maken die mijn vakantiegevoel nog meer verhogen. Met de Netflix app kun je ook vooraf al wat films of series downloaden die je vervolgens zonder internet kunt bekijken. Hoewel ik tijdens mijn reizen nauwelijks de tijd neem om een film te kijken, kan het prettig zijn bij een lange busrit of busreis.

Voor wandelingen maak ik gebruik van de app Komoot. Deze app werkt op GPS basis en verbruikt dus geen internet wanneer ik deze app aanzet. Tijdens mijn wandelingen kan ik foto’s maken met mijn telefoon en worden de juiste GPS coördinaten opgeslagen. Wanneer ik weer internet heb kan ik de foto’s bijvoegen en mijn wandeling uploaden naar het internet. Dit kan dus ook enkele dagen later. Met een eenmalige betaling kun je de kaarten ook alvast downloaden en kun je bestaande wandelroutes ophalen.

Roamingkosten in de EU

Op 17 juni 2017 werden de extra kosten voor het internetten, bellen en sms’en afgeschaft door de EU. Hierdoor hoeven we ons binnen de EU geen zorgen meer te maken over hoge telefoonrekeningen. Ik kom met enige regelmaat in Duitsland en kan door deze nieuwe regeling altijd extra informatie vinden, navigeren en mijn belevenissen op social media delen. Toch let ik nog steeds op dat ik niet teveel op internet zit, want ik probeer immers ook te genieten van de mooie momenten op reis.

Wil je meer informatie over een sim only abonnement en telefoongebruik in het buitenland? Op het blog van Simyo vind je veel informatie.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.