Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Tanzania
Reistips

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania

In 2012 maakten we met Sawadee een 21 daagse rondreis door Kenia en Tanzania. Deze groepsreis heeft de naam Kleurrijke Maasai en veel, heel veel dieren. We hadden deze reis gekozen omdat we, als grote dierenliefhebbers, veel dieren wilden zien. Maar naast het spotten van de dieren, maakten we ook culturele uitstapjes. Zo bezochten we in Tanzania een koffieplantage en kregen we een inkijkje hoe de Afrikaanse boeren te werk gaan.

Wij waren te gast bij Kilimanjaro Native Co-operative Union in de buurt van Arusha. Dit is de oudste coöperatieve van Afrika. De ligging aan de bergflanken van de Kilimanjaro en Mount Mero zorgen voor ideale omstandigheden voor koffieplanten. Bij aankomst worden we warm welkom geheten door de lokale koffieboeren. Voordat we met de boeren een wandeling gaan maken, hebben de vrouwen van het dorp al een heerlijke lunch voor ons klaargemaakt. Een heerlijke soep, gebakken bananen en groentes. Koken kunnen ze in Afrika absoluut.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Onze gids van vandaag slaat op de trommel van het dorp
Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Met een select groepje gaan we naar de koffieplantage

Na de lunch wordt onze groep verdeeld onder drie koffieboeren. Wij mogen met een oude man mee. De man heeft zijn best gedaan om er zo goed mogelijk uit te zien. Een groen hoed op, een fraai jasje, dat hem veel te groot is, met daaronder een net overhemd. Ook draagt hij een mooie broek. Niet echt de kleding die je verwacht bij een koffieboer.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Een jonge koffieplant
Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Deze koffieplant wordt geplant
Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
In de grond, zand erover en water erbij gieten

We lopen samen met hem door het dorp en de man vertelt enthousiast hoe hij te werk gaat. Hij geeft ons allemaal een zaadje die we goed moeten bewaren. Als we op een dorre vlakte aankomen, pakt hij een hark en gaat in de grond schoffelen. Ondertussen komt een klein jongetje kijken, maar hij moet van de boer een emmer water gaan halen. Met zijn vinger maakt de boer vervolgens gaatjes in de grond, waar wij ons zaadje in mogen stoppen. De gaten gaan weer dicht en het water dat het jongetje gehaald heeft wordt erover gegoten. Het is wachten tot het zaadje gaat kiemen en een koffieplant zal worden.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
De koffieplant met de bessen

We lopen verder waar we reeds volgroeide koffiebomen zien. Terwijl hij de rode koffiebonen begint te plukken, mogen we meehelpen. Enkel de rode bonen mogen geplukt worden, want dit zijn de rijpe bonen. Deze worden allemaal verzameld in een emmer.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Met dit apparaat worden de bonen van het vruchtvlies ontdaan

De emmer met bonen worden meegenomen naar een machine. De boer leegt de emmer in een opvangbak en begint aan de katrol van de machine te draaien. Door dit proces worden de bonen van het vruchtvlies ontdaan en opgevangen in een emmer die onder de machine staat.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Deze bonen liggen te drogen in de zon

Deze bonen moeten vervolgens gedroogd worden in de zon. Op speciale rekken met gaas doet de zon zijn werk en worden de bonen gedroogd.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Ritmisch stampen

Nu lopen we naar het huis waar de koffieboer woont. Het zijn nette huisjes, maar zonder veel poespas. We mogen op een bankje gaan zitten die voor het huis staan. Terwijl wij ons settelen, gaat de man verder.De koffiebonen worden nu in een soort mortier gestopt waar de bonen worden gestampt door een grote houten knuppel. Dit gebeurd op een bepaald ritme, waarbij muziek helpt. Dus er wordt ook gezongen en geklapt, terwijl de boer stampt. Gezien de hitte, willen we de man ook helpen dus nemen we af en toe de stok even over van de koffieboer. Terwijl wij stampen maakt hij alvast een vuurtje.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
De bonen worden geroosterd

De gestampte bonen worden hierna gezeefd, zodat alle kleine stukjes eruit worden gehaald. Dan kunnen ze in de pot van aardewerk op het vuur. Inmiddels komt de geur van koffie ons langzaam tegemoet.

Uiteraard mogen we de bonen niet laten aanbranden, dus roeren we met een houten lepel en halen bijtijds de pot van het vuur. Nu moeten de de bonen gemaald gaan worden. Dit wordt op de Afrikaanse manier gedaan. Hier worden de geroosterde bonen weer gestampt tot het hele fijne poeder is. Dit wordt uiteindelijk opnieuw gezeefd zodat er alleen maar fijne poeder overblijft. Wat er uiteindelijk overblijft is versgemalen koffie.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Goed zeven, zodat er alleen fijne koffiepoeder overblijft

Nu kunnen we dus koffie gaan zetten. Dit gebeurd natuurlijk niet met een koffiezetapparaat, maar op de ouderwetse manier. De gemalen koffie wordt in een zeefje gedaan en het kokende water, dat al een tijdje op het vuur stond, wordt erover gegoten. En voila, verse koffie! De geur is heerlijk. Zelden zal ik een koffie drinken die zo vers gemaakt is.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
En dan is het tijd voor onze koffie

De smaak is heftig, wellicht iets teveel gemalen koffie in de zeef, maar ik kan er toch van genieten. Zeker omdat de man zo trots is. Terwijl wij de verse koffie drinken zijn de scholen uit en komen de kinderen, in uniform, thuis. Ze zien ons natuurlijk zitten en zijn behoorlijk nieuwsgierig. Achter de heg blijven ze in ene groepje staan en kijken ze naar ons, terwijl wij naar hun kijken. Wanneer we een foto willen maken van de kopjes die net boven het groen uitsteken, duiken ze met z’n allen lachend naar beneden.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
De kinderen van het dorp kijken nieuwsgierig mee

Wanneer de koffie op is, vertelt de koffieboer dat hij nog een verassing heeft voor ons. Hij loopt zijn huis in en komt even later terug met een afgdekte schaal in zijn handen. Vol trots laat hij ons zien wat eronder ligt; bananen! Zo trots als een pauw geeft hij ons allemaal een banaan. De bananen zijn ook zelf verbouwd en we mogen er allemaal één proberen. Geweldig! Ondanks de zware omstandigheden en het weinige geld dat deze man verdient, vertelt de man vol passie en lachend over zijn werk en lijkt hij behoorlijk gelukkig. Dat is mooi om te zien.

Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Een bezoek aan een koffieplantage in Tanzania
Als laatste krijgen we nog een verrassing: bananen
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Meer informatie