Blog

Een boot huren in Zeeland

In Zeeland vind je prachtige natuur en pittoreske plaatsen die het zeker de moeite waard maken om eens af te reizen naar het zuidwesten van Nederland. De provincie heeft een rijke historie en dat zie je terug aan de prachtige historische gebouwen tijdens een bezoek aan een van de stadjes. De prachtige kustlijn met stranden en duinen en de polder met dijkjes en percelen bieden natuurliefhebbers genoeg mogelijkheden om zich te vermaken. Bovendien is er genoeg water om een heerlijke vaartocht te maken langs al deze bezienswaardigheden.

Ben je op zoek naar een bestemming voor een dagje uit, of een weekendje weg? Waarom niet naar Zeeland? Tijdens je vakantie kun je een boot huren in Zeeland om de mooiste plekjes te bezoeken. Misschien is het nog wel leuker om een hele vaarvakantie door te brengen op het water. Lees snel verder om erachter te komen wat je kunt doen wanneer je een boot huurt in Zeeland.

Historische steden in Zeeland

De historie van Zeeland gaat heel ver terug. Er zijn zelfs voorwerpen gevonden als een stenen bijl, die bewijzen dat er duizenden jaren geleden al mensen woonden. Tijdens de Middeleeuwen begon men het gebied in te polderen, waardoor de eilanden langzaam wat groter werden en de bevolking groeide. Er zijn een aantal gebouwen overgebleven uit de Middeleeuwen, zoals de abdij in Middelburg en het slot in Haamstede.

In de Gouden Eeuw maakte Zeeland een bloeiperiode door. Steden als Middelburg, Vlissingen en Veere speelden een belangrijke rol als handelsplaatsen tijdens de Gouden Eeuw. Je ziet er nog steeds sporen van aan de gebouwen, hoewel er tijdens de Tweede Wereldoorlog ook veel verloren is gegaan. Ook dragen sommige mensen er nog klederdracht uit die tijd. Wanneer je een boot huurt in Zeeland kun je aanleggen in de haven van een van deze prachtige plaatsen. Kijk rond in de hoofdstad Middelburg, of vaar naar het kleine plaatsje Veere.

Huur een boot in een van de pittoreske plaatsjes in Zeeland

Wateren in Zeeland

Na de Watersnoodramp werden de Deltawerken aangelegd in Nederland, die de wateren rondom het eiland voorgoed zouden veranderen. Door de dammen zijn er een aantal wateren met bijzondere eigenschappen ontstaan in Zeeland. Van de Zeeuwse kust wordt door kenners gezegd dat hij wel 490-650 kilometer lang is. Door de kanalen en sluizen die verspreid over Zeeland liggen kun je een leuke vaarroute afleggen over de verschillende wateren. Vaar langs de prachtige kusten met heerlijke stranden en duinen.

De Zeeuwse kust. Foto door: Jan-Willem van Braak

De Westerschelde

De Westerschelde heeft als enige water in Zeeland nog een open verbinding met de Noordzee. Bovendien vormt het de toegangspoort naar Antwerpen. Het is dan ook druk op het water met scheepvaart. Als je hier wilt varen moet je wel wat ervaring hebben, want de getijden hebben invloed op het water en zorgen ervoor dat er zandplaten droogvallen. De andere wateren in Zeeland zijn afgesloten door een dam en daar vinden daar hebben de getijden dan ook minder invloed. Mooie plaatsen aan de Westerschelde zijn Vlissingen, Terneuzen en Antwerpen.

De Oosterschelde.

Via de Westerschelde kun je de Oosterschelde bereiken. Dit water is afgesloten van de Noordzee door de Oosterscheldekering. Tussen Noord-Beveland en Schouwen-Duiveland ligt de Zeelandbrug, de langste brug van Nederland. Met een beetje geluk dan kun je in dit water zeehonden en bruinvissen spotten. Daarnaast leven er nog veel meer dieren in het gebied. Daarom is de Oosterschelde sinds 2002 ook een Nationaal Park.

Huur een boot in Zeeland en vaar langs de Zeelandbrug over de Oosterschelde. Foto door Hilbert Simonse.

Het Veerse Meer

Het Veerse Meer is een van de populairste recreatiegebieden van Zeeland. De Waterkwaliteit is goed, het water is niet erg diep en het meer kent leuke eilandjes die ook te bezoeken zijn. Ideaal om een dagje te gaan varen met de kinderen!

Het Grevelingenmeer

Het Grevelingenmeer is afgesloten van de zee door de Brouwersdam, maar heeft wel zout water en is daarmee zelfs het grootste zoutwatermeer van Europa. Het meer is populair bij Duikers, omdat het water superhelder is. Je kunt ook rondkijken op enkele van de eilandjes, die kleine natuurgebiedjes vormen.

De Zeeuwse keuken

Iedereen heeft natuurlijk weleens gehoord van de Zeeuwse keuken en als je gaat varen in het gebied, dan moet je er ook zeker van proeven. In Zeeland worden natuurlijk de Zeeuwse Mosselen geteeld, die door het hele land populair zijn. Ook worden er Oesters geteeld. Een centrale rol in deze teelt speelt het Zeeuwse dorp Yerseke. Je moet zeker eens aanleggen en op een terrasje gaan zitten om deze Zeeuwse delicatesse te proeven.

Kortom, Zeeland heeft voor iedereen wel iets te bieden.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.