Blog

Ervaar stilte en wildernis tijdens de nazomer in Lapland

Ken jij Lapland ook van al die mooie winterbeelden? Beelden waarop lieve huskyhonden te zien zijn, waar mensen tussen witte wollige bomen op sneeuwschoenen rondlopen, waar rendieren rondhuppelen en waar het noorderlicht aan de hemel danst. We hebben nieuws voor jou: dit alles kun je ook in de (na)zomer doen. Het enige verschil is dat de koude temperatuur en het witte landschap ingeruild zijn voor een aangename 15 graden Celsius en een schitterende oranje- en geelgekleurde natuur.

Nazomer in Lapland - Het noorderlicht danst aan de hemel
Het noorderlicht danst aan de hemel - © Lunde Ingvaldsen

Lapland beslaat de noordelijke regio’s van Zweden, Finland en Noorwegen. Vroeger was Lapland een land. De Sami waren de bewoners van Lapland. Zij trokken als een nomadisch volk met hun rendieren kilometers rond. Afgelopen eeuw kwamen de Scandinaviërs ook naar Lapland toe. Hierdoor hebben veel Sami hun tradities en culturen verloren. Gelukkig streven nog honderden Sami om het behoud hiervan. Als je naar Lapland op reist gaat, ga je dus naar Noord-Scandinavië.

Vanaf halverwege februari beginnen de dagen in Lapland weer te lengen. Eind mei gaat de zon tot het einde van juli niet meer onder. Het is dan twee maanden lang 24 uur licht. Een zomerse periode waarin je urenlang de tijd hebt om de wildernis van Noord-Scandinavië te ontdekken en je onder te dompelen in de relaxte lifestyle van de Finnen, Zweden en Noren.

Ontdek de wildernis vanaf het water - Nazomer in Lapland
Ontdek de wildernis vanaf het water

Waarom is de nazomer van Lapland zo mooi?

Eind augustus breekt een nieuwe bijzondere periode aan: de ruska, dé Indian Summer van Noord-Scandinavië. De natuur maakt zich op voor de winter. Nachten worden weer langer, de natuur neemt rode, gele en oranje kleuren aan en in de lucht verschijnt (wanneer het onbewolkt is) het magische noorderlicht. Wilde dieren zijn op hun actiefst: beren en knaagdieren bereiden de winterslaap voor en zoeken druk naar eten. Rendieren krijgen een stralende dikke vacht, want voor hen breekt de paringsperiode aan.

De Zweden, Finnen en Noren bestempelen de ruska altijd als één van de mooiste periodes. De natuur die zo mooi kleurt, de schone frisse lucht die je inademt en het dierenrijk dat in bloei staat: het laat je beseffen hoe krachtig en mooi de planeet is. Daarom trekken zij het liefst in september naar het noorden van hun landen toe. Voor reizigers uit het buitenland is deze periode daarom dé kans om zich te omringen met de locals – voor zover je iemand tegenkomt in de uitgestrekte natuurgebieden.

Eind augustus worden nachten weer langer, wilde dieren zijn op hun actiefst, de natuur neemt rode, gele en oranje kleuren aan en het magische noorderlicht verschijnt.

De prachtige geel- en oranjegekleurde natuur - © Alexander Kuznetsov
Lapland kent uitgestrekte natuurgebieden - Nazomer in Lapland
Lapland kent uitgestrekte natuurgebieden - © Ilmari Mannermaa

Wat kun je doen in de nazomer in Lapland?

Het noorden van Scandinavië is ontzettend veelzijdig. Maar ook vrijwel alleen geschikt voor mensen die van pure natuur, lekker eten, outdoor activiteiten en wellness houden. Kun jij je hierin vinden? Dan is er een match! Ga hiken met husky’s in Zweeds Lapland en pluk wilde paddenstoelen en kruiden in de bossen. Duik in Fins Lapland de traditionele sauna’s in en maak spannende rafttochten op de wilde rivieren. In Noord-Noorwegen profiteer je van prachtige witte stranden met helderblauw water – waar bijna geen mens komt. Wanneer je je van A naar B verplaatst, zul je af en toe op de rem moeten trappen. Rendieren rennen af en aan over de wegen. En als je geluk hebt, zie je elanden in de berm staan.

Rendieren - Nazomer in Lapland
Rendieren - © Bank Lappset
Met een beetje geluk spot je een eland - Nazomer in Lapland
Met een beetje geluk spot je een eland - © Adam Eronen Piper

Heb jij behoefte aan schone lucht, aan rust, ruimte en het gevoel van vrijheid? Reis dan dit jaar nog naar Lapland in de nazomer. Met Laplandreisspecialist Voigt Travel vlieg je tot en met halverwege september zonder overstap vanaf Rotterdam The Hague Airport naar Rovaniemi in Fins Lapland. Tot begin september bereik je het Zweeds Skellefteå zonder te moeten overstappen in Stockholm. Op de luchthaven staat een huurauto of camper voor je paraat. Klaar om de wildernis van Lapland te trotseren?!

Wanneer ga jij Lapland verkennen? - Nazomer in Lapland
Wanneer ga jij Lapland verkennen? - © Adam Eronen Piper

Disclaimer: Dit blogbericht is tot stand gekomen in samenwerking met Voigt Travel en bevat gesponsorde onderdelen.