De Garre

In het historische centrum is een van de smalste straten van Brugge te vinden. Wie dit smalle steegje weet te vinden, komt terecht bij het Biercafé De Garre, een authentiek bruin café waar fijnproevers van speciaalbier kunnen genieten.

Garre betekent in het West-Vlaams een smalle opening of spleet. In Brugge verwijst het dus naar een zijstraatje van de Breidelstraat, die de Markt met de Brug verbindt. In de 16e eeuw heette dit straatje nog de Zuidzeepstraatje, verwijzend naar een zeefabriekje dat hier gevestigd was. Zeepstraatje werd door het stadsbestuur van Brugge de officiële naam van het straatje, maar in de volksmond werd ‘De Garre’ nog steeds aangehouden. In 1936 werd deze naam officieel gekozen. Oorspronkelijk diende dit steegje als een soort brandstraatje. Bij brand kon een verbinding worden gemaakt met de Reie en bluswater kunnen worden aangevoerd. Er stond ook een waterpomp in De Garre, maar omdat omwoners hier hun water bleven halen, werd deze verwijdert.

Er zijn Bruggelingen die de straat ‘De Garre van Korneei’ noemen. Deze naam verwees naar de bakker Corné die de straat als zijn bezit beschouwde. Middels een hek, die hij ’s avonds afsloot, konden wildplassers niet meer in het straatje plassen.

Het café bevindt zich in een eeuwenoud pand. Binnen lijkt de tijd stil te hebben gestaan. Wie even de drukte van het centrum wil ontvluchten kan in het café uitblazen en genieten van de 130 verschillende biertjes. Het personeel zal uiteraard het huisbier Tripel De Garre aanbevelen. Een stevige tripel van 11,5%, dat geschonken wordt in een groot glas met veel schuim. Het huisbier wordt enkel hier geserveerd en maakt het dus een echt speciaalbier.

Plan je reis naar Brugge

Boek een hotel in Brugge

Booking.com