Brouwerij Het Anker

Stadsbrouwerij van Mechelen is Brouwerij Het Anker. De brouwerij is gelegen aan de rand van het Begijnhof. Hier worden de bieren Gouden Carolus (Classic, Triple, Ambrio, Christmas, Easter Beer), Anker-bok, Anker Blond, Dentergems Wit, De Cuvée van de Keizer en de Mechelse Reuzen gebrouwen. Speciaal voor de tentoonstelling ‘Mechelen in vrouwenhanden’ werd ook het Margrietbier gebrouwen.

De oudste verwijzing naar de brouwerij werd teruggevonden in het kasboek van 1369 van het kapittel Sint-Rombout. Een persoon met de naam Jan in den Anker betaalde zijn belasting. In 1433 volgt een tweede verwijzing waarbij Matthijs Jan’s de niet rendabele brouwerij opkoopt. Een derde historische verwijzing dateert uit 1471. Hertog Karel de Stoute roept een stadswet op waarbij het Mechels bier wordt vrijgesteld van accijnzen. Louis van Breedam en zijn zus kopen de stadsbrouwerij in 1873 en krijgt het de naam Boonaerts & Van Breedam. Na enkele verbouwingen heeft de brouwerij als een van de eersten een stoomketel. Op 31 december 1904 krijgt de brouwerij de naam Het Anker. In 1912 bouwt Van Breedam als eerste een mouterij in Vlaanderen. Het mout dat hier werd geproduceerd diende als grondstof voor de Brouwerij Het Anker en de omliggende brouwerijen.

Tijdens de Eerste Wereldoorlog besloten de Duitsers dat Mechelen maar één brouwerij mocht blijven gebruiken. Via een lottrekking werd besloten dat brouwerij Chevalier Marin mocht blijven brouwen. De brouwzaal van Brouwerij Het Anker werd ontmanteld en het rode koper werd omgesmeed tot grondstof voor de Duitse oorlogsproductie. Wanneer de Eerste Wereldoorlog is afgelopen kent de brouwerij een gouden periode. Maar in de economische crisis van de jaren ’30 rendeert de mouterij van de brouwerij niet meer.

Ook tijdens de Tweede Wereldoorlog besluiten de Duitsers dat er maar één licht bier mag worden gebrouwen. Het zogenoemde Zero-huit met een alcoholpercentage van 0,8%. Brouwerij Het Anker slaagt hierin en zorgt ervoor dat enkele Mechalaars aan de slag kunnen in de brouwerij. Na de oorlog investeert de brouwerij in een nieuwe brouwzaal met grote hangende koperen ketels. De mouterij werd afgestoten waardoor men zich volledig concentreerde op het brouwen van bier.

Na samenwerkingen met brouwerij Riva en John Martin is het bedrijf in 1998 weer 100% onafhankelijk. Ook wordt er in 1999 het Hotel Carolus in de oude stockageruimte van de brouwerij geopend.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago of Natuurhuisje.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Mechelen

Booking.com