Het Groen Waterke

Het vlietje dankt zijn naam aan de groene kleur van het wateroppervlak. Deze kleur wordt gevormd door de eendenkroos dat het water bedekt. Het Groen Waterke is een overblijfsel van de vliet Melaan die hier niet overdekt of gedempt werd. Mechelen had vroeger nog vele bevaarbare grachten en vlieten. Toen deze werden dichtgegooid, waren de meeste Mechelaars heel blij. Het water was namelijk een bron van besmetting.

Aan de zijgevel van de gebouwen bij het water, werden vaak platformpjes gemetseld die dienden als toilet. Toen er nog boten voeren over Het Groen Waterke kreeg het stadsbestuur een boze brief van de moeder-overste van het klooster. Jongeren die onder de toiletten voeren beschoten met kluitpijpen de nonnen wanneer ze hun behoefte deden. Hierdoor werd besloten dat er minder bootjes mochten varen over het water.

Er was een periode waarin Het Groen Waterke geen groene kleur had. Toeristen vroegen zich af waarop de naam gebaseerd was. Hierdoor kregen werklieden van de uitvoeringsdiensten de opdracht van de afdeling milieu- en natuurontwikkeling om de waterplant eendenkroos weg te scheppen uit de Kruidtuin.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Mechelen

Booking.com