Sint-Janskerk

In de 13e eeuw stond op dezelfde locatie waar nu de Sint-Janskerk staat al een kapel. Deze was gewijd aan Johannes de Doper, volgens het christendom en de islam een profeet. In diezelfde eeuw werd de kerk tot parochiekerk verheven. De kapel werd verder uitgebreid met een koor, dwarsbeuk en zijbeuken. In de 15e eeuw stond er een volwaardig gebedshuis. De Sint-Janskerk liep echter ernstige schade op in 1546 na een ontploffing bij de Zandpoort. Tijdens godsdienstoorlogen werd het interieur geplunderd en werd de kerk als kazerne gebruikt.

Omdat de kerk een van de rijkste parochiekerken van Mechelen is, zijn er een heleboel kerkschatten in de Sint-Janskerk. In het altaar is de beroemde barokke triptiek van Pieter Paul Rubens te zien. In het middenpaneel is ‘De aanbidding van de drie wijzen’ te zien. Achter de zijpanelen is een mechanisme verwerkt zodat de schilderijen kunnen draaien en alle taferelen zichtbaar zijn. Op de fraaie banken met verfijnde houtsnijwerk zaten de rijke sponsors van de parochie. De rijkste leden van de Grote Raad zijn ook verantwoordelijk geweest voor de bouw van het Sacrementskapel in 1548. In de kapel ligt de toenmalige voorzitter van de Grote Raad, Lambert de Briaerde, begraven samen met zijn vrouw.

In 2008 ontdekte het Vlaams Instituut voor Onroerend Erfgoed per toeval 14e eeuwse muurschilderingen achter de orgelkast. Het zijn grote kunstwerken die Sint-Christoffel en Sint-Joris moeten voorstellen. De muurschilderingen zijn alleen met een gids te bezichtigen.

Boek een hotel in Mechelen

Booking.com