Sint-Katelijnekerk

De gotische Sint-Katelijnekerk werd in de 14e eeuw gebouwd. De ligging van de kerk vertelt eigenlijk alles over de karakter van het huis. In de straat waar deze kerk staat, woonden vroeger de armere Mechelaars. Dit is ook terug te zien aan de bouw van de kerk zelf. De kerk toont namelijk tekenen van soberheid. De gevel is bescheiden qua omvang, de heeft houten gewelven die goedkoper zijn dat andere kerken, die van steen zijn.

De Sint-Katelijnekerk staat in het teken van ‘Catharina’. Dit is een mythisch figuur uit de Romeinse tijdperk. Volgens de legende wilde zij niet haar christelijk geloof af te zweren. De Romeinse keizer besloot hierdoor haar ter dood te veroordelen. Ze werd vastgebonden tussen de spaken van een rad. Dit rad liet men snel ronddraaien waarop normaal gesproken de dood het logische gevolg zou zijn. De legende beweert echter dat niet Catharina brak, maar het rad. Daarop besloot men om Catharina te onthoofden, maar ook toen gebeurde er iets wonderbaarlijks. Er stroomde melk uit de wond en dit verdreef de pest uit de stad.

In de kerk zijn tal van verwijzingen te vinden naar Catharina. De roosvenster in de voorgevel en twaalf roostervensters in de middenbeuk die verwijzen naar het marteltuig van Catharina. Het interieur is voornamelijk aangekleed met houtsnijwerk en meubilair uit een latere periode. Tijdens een brand in 1914 zijn enkele schilderijen van oude meesters verloren gegaan.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Mechelen

Booking.com