Sint-Romboutskathedraal

Het symbool van de stad Mechelen is de Sint-Romboutskathedraal. Door de ruim 97 meter hoge toren en zijn twee beiaarden is het één van de blikvangers van de stad. De toren is als onderdeel van een groep van 56 belforten en kerktorens opgenomen op de lijst van de UNESCO Werelderfgoedlijst.

De bouw van de Sint-Romboutskathedraal startte in de 13e eeuw. Het dwarsschip, het schip en de drie traveeën van het koor werden gebouwd en in 1312 werd de kerk gewijd. In 1335 werd er weer verder aan de kerk gebouwd, hierbij werd de middenbreuk hoger opgetrokken en het koor verder vergroot. Het gewelf was in 1451 gereed en vervolgens ging alle aandacht uit naar de bouw van de toren. De bouw van de toren verloopt echter tergend langzaam. De geplande hoogte van de toren was 600 Mechelse voet, wat gelijk staat aan 167 meter. De eerste steen werd in 145 gelegd door communiemeester Jan Van Musene. Vanwege geldproblemen werd de toren niet voltooid volgens het oorspronkelijke plan. Godsdienstoorlogen zorgen ervoor dat er veel geld werd verkwist en door de ontploffing op de oude Zandpoort verslechterde de financiële situaties nog meer. Er werd nog wel begonnen aan de bouw van de achthoekige torenspits, maar rond 1520 is de bouw definitief stilgelegd waardoor de hoogte bleef steken op 97 meter. Tijdens de Eerste Wereldoorlog raakte de toren waar beschadigd door een Duits artilleriebombardement en in 1972 richtte een brand opnieuw grote schade aan. De toren bestaat uit 7 niveaus: de kraankamer, de smidsekamer, de klokkenkamer, de uurwerkkamer, de beiaardkamer, de askelder en de skywalk. Bezoekers kunnen de toren bezoeken en alle niveaus bekijken. Op de top is een prachtig uitzicht over de markt van Mechelen.

Plan je reis naar België

  • België is dichtbij. Binnen een aantal uur kun je vanuit Nederland al in het zuiden van het land zijn. Vliegen is omslachtig en alleen mogelijk tussen Amsterdam en Brussel.
  • Heb je geen auto, of wil je de auto thuis laten staan? Dan kun je ervoor kiezen om de (Flix)bus te pakken.
  • Het spoornetwerk van België sluit prima aan op het Nederlandse spoornetwerk. Treinkaartjes kun je kopen via NS International.
  • Op zoek naar accommodaties om te verblijven. Neem een kijkje op booking.com. Of kijk voor alternatieven op Trivago.
  • Heb je een huurauto nodig? Vergelijk de prijzen bij Sunny Cars, EasyTerra of Rentalcars.com.
  • Tours en tickets kun je eenvoudig vooraf boeken bij Getyourguide.com.
  • Koop bij bol.com een reisgids.
  • Meer informatie nodig? Kijk op de websites van Vlaanderen en Wallonië.

Boek een hotel in Mechelen

Booking.com