Evangelische Stadtkirche Monschau

De Evangelische Stadtkirche Monschau is een protestantse kerk. Het ontving de naam na de heropening op 23 augustus 2014. De naam verwijst naar de bijzondere rol van de kerk in Monschau.

De eerste aanwijzingen van het bestaan van een evangelische beweging in Monschau, dateren uit de 16e eeuw. Destijds was er nog geen kerk, maar vonden de diensten plaats in de torens van de burcht van Monschau. Op 1,5 kilometer van Monschau werd in het gehucht Menzerath de eerste protestantse kerk gebouwd. Deze werd op 15 augustus 1683 ingehuldigd. Deze kerk werd in 1824 gesloten vanwege de bouwvallige staat van het gebouw.

De eerste steen van de Evenglische Stadtkirtche in Monschau werd gelegd op 25 juli 1787. Met een feestelijke dienst werd de kerk op 16 augustus 1789 geopend. In de 19e eeuw werden de galerijen en het orgel afgerond.

Op de toren van de kerk staat de tekst ‘Deus refugium Nostrum’, Psalm 46.2. Dit betekent ‘God is onze toevlucht’. De torenspits dateert uit 1684 en was oorspronkelijk een deel van de barokke kerk in Mülheim am Rhein. Vanwege overstromingen in 1784 was deze kerk verwoest. Hiermee is de koepel ruim 100 jaar ouder dan de rest van de kerk.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Monschau

Booking.com