Rathaus

Het grootste gebouw dat de Marktplatz van Rothenburg ob der Tauber domineert, is het Rathaus. Nadat het oude gebouw in 1240 was afgebrand, werd in 1250 begonnen aan de bouw van een grotere Rathaus is gotische stijl. Het ontwerp van het nieuwe gebouwd had een dubbel gevel met twee vleugels en de entree op de Marktplatz. In 1408 stierf de geliefde burgemeester Toppler in de kelders van het gebouw toen hij hier werd vastgehouden. Na een brand in 1501 brandde een groot gedeelte van het Rathaus af aan de zijde van de Marktplatz. Gelukkig bleef de andere zijde van het gebouw bespaard. De beschadigde voorzijde werd later herbouwd in een moderne Renaissance stijl. De nieuwe voorgevel werd afgerond in 1572. Aangezien deze architectuur voor die die tijd zo indrukwekkend was,werd het gezien als als het meest indrukwekkende vorm van architectuur van het noorden van de Alpen. Gedurende de Dertigjarige oorlog, verbleef de Zweede koning Gustav-Adolf in het Rathaus, terwijl zijn leger de stad bezet hield. De zuilengang aan de zijde van de Marktplatz werd in 1681 toegevoegd aan het gebouw. Opvallend zijn ook de trappen. Aan de linkerzijde heeft het gebouw 13 traptreden, maar aan de rechterzijde geen. Dit heeft te maken met grond deels wegzakte, waardoor aan de linkerzijde trappen nodig waren.

De achterzijde van de Rathaus dat de brand van 1501 ongeschonden doorkwam, bleef de witte kleur houden, maar er werd een toren bijgebouwd in Renaissance stijl. De ruim 51 meter hoge toren werd gebouwd voor betere communicatie met de andere wachttorens.

Op zaterdag en zondag kunnen bezoekers de toren beklimmen tussen 10.00 en 15.00. Vanaf de Ratsturm heb je uitzicht over de stad. Ook de kelders kunnen worden dagelijks bezocht worden.

Plan je reis naar Duitsland

Boek een hotel in Rothenburg ob der Tauber

Booking.com