Hortillonnages

Op enkele honderden meters van de Cathédrale Notre-Dame d’Amiens beginnen de hortillonnages. Dit is een mozaïek van ‘drijvende tuinen’ langs 65 kilometer aan kanalen tussen de rivieren Somme en Avre. Het gebied strekt zich uit over 300 hectare en bestaat uit talloze volkstuinen die door smalle kanaaltjes worden gescheiden. De meeste tuintjes zijn enkel bereikbaar per boot.

Dit moerassige gebied werd al sinds de middeleeuwen gebruikt voor de teelt van groente en fruit. In 1762 waren er ongeveer 47 groentetelers die een gesloten gemeenschap vormden met eigen regels en die de stad konden bevoorraadden. Via de boten werden de goederen verhandeld en handel gedreven. Men werd een ‘hortillon’ van vader op zoon. Vandaag de dag zijn er nog zeven over. Zij verkopen elke zaterdag hun producten op de markt op het water in de Sant-Leu wijk. Jaarlijks wordt er juni de traditionele kledij uit de kast gehaald en ziet de markt eruit als eeuwen geleden.

De naam Hortillonnages is afgeleid van het Picardische woord ‘hortillon’, wat tuinbouwer betekent. Hortillon is weer afgeleid van het Latijnse ‘hortillus’, wat staat voor ‘kleine tuin’.

Boek een hotel in Amiens

Booking.com