Notre-Dame van Amiens

De kathedraal van Amiens in het hart van Picardië is een van de grootste klassiek-gotische kerken uit de 13e eeuw. De kerk is bekend vanwege het samenhangende grondplan, de schoonheid van de hoge, driedelige opstand van het schip en de prachtige beelden op de voorgevel en in het zuidelijke transept. De Notre-Dame van Amiens is de grootste kathedraal van Noord-Frankrijk. De UNESCO heeft de kerk in 1981 op de Werelderfgoedlijst geplaatst.

De bouw van de Notre-Dame van Amiens begin in 1220, twee jaar nadat de romaanse voorloper door een brand werd verwoest.Men begon niet zoals gebruikelijk met de bouw van het koor, maar met het schip. De bouwers gebruikten de technische kennis en ervaring van collega’s zodat ze de basiliek snel konden verwezenlijken. De architect Robert de Lucarches is te vinden in het medaillon van het 1288 ingelegde labyrint. De stijl die werd gebruikt voor de bouw van de kerk was uiterst zeldzaam. Het schip, tevens het grootste gedeelte van de kerk, werd in 1245 voltooid.  Hierna volgden de kooromgang en de kapellenkrans.

Hoewel de bouw van de kathedraal in de dertiende eeuw werd afgerond, zijn er later nog verbouwingen en verbeteringen doorgevoerd. Enkele werkzaamheden voorkwamen dat de kathedraal in zou storten. Zowel de buitenkant als het interieur werd aangepakt. Zo werd in de 16e eeuw de prachtige koorstoelen toegevoegd. Architect Viollet-le-Duc verbouwde in de 19e eeuw de voorgevel en pakte hiermee de vervallen staat van de kathedraal aan. De westelijke gevel die wordt geflankeerd door twee vierkante torens zonder spits, heeft drie portalen versierd met het fijne beeldhouwwerk dat de kathedraal beroemd maakt.

De kathedraal doorstond zowel de Eerste als de Tweede Wereldoorlog vrijwel ongeschonden. Dit was een wonder, aangezien de stad elders werd gebombardeerd. Tussen half juni en half september wordt de kathedraal verlicht om de bezoekers een idee te geven hoe kleurrijk de kathedraal er ooit uit moet hebben gezien.

Boek een hotel in Amiens

Booking.com