Delft - Nederland
Delft Nederland

Reistips voor Delft

Tussen Rotterdam en Den Haag ligt de universiteitsstad Delft. Deze stad speelde een belangrijke rol in de geschiedenis van Nederland. Willem van Oranje woonde hier en werd hier vermoord. Hij ligt begraven in de Nieuwe Kerk samen met veel andere leden van het Koninklijk Huis. Delft is ook wereldberoemd geworden om Delfts Blauw, een blauw versierde aardewerk. De binnenstad van Delft heeft veel bijzondere historische bouwwerken en panden en is fraai omgeven door grachten.

Delft is ontstaan uit de 11e eeuwse grafelijke vroonhof van Godfried de Bult. Deze was gebouwd op een verhoogde wal van een uitgegraven waterloop, welke ”Delf’ werd genoemd. Hieraan dankt deze plaats zijn naam. In 1246 kreeg de stad van Willem II stadsrechten en groeide het uit tot een belangrijk regionaal handelscentrum.  Toen in 1389 een verbinding werd gegraven tussen de Maas en de Delfhavensche Schie kwamen de handel en nijverheid in bloei. Er werd gehandeld in boter, bier en textiel en Delft kon uitgroeien tot één van de grotere steden van Nederland. Na een stadsbrand in 1536 werd een groot deel van de stad verwoest, maar toch wist de stad verder te groeien. Willem van Oranje vestigde zich op 14 november 1572 in Delft. Hij had het Sint-Agathaklooster omgedoopt tot Prinsenhof. Hij koos voor de stad omdat de stad vanwege haar vestingwerken goed verdedigbaar was. Tijdens de Tachtigjarige Oorlog werd Delft het centrum van het verzet. Op 10 juli 1584 werd Willem van Oranje vermoord in het Prinsenhof door Balthasaar Gerard. Hij werd in de Nieuwe Kerk begraven.

In de 17e eeuw groeide Delft verder. De Delftse VOC-kamer zond drie maal per jaar een vloot naar het oosten van de wereld. Er werden specerijen, porselein en andere luxegoederen mee naar Nederland genomen. Het Delfst Blauw werd over de gehele wereld geëxporteerd en dat leverde een economische impuls op. Andere bekende mensen die woonachtig waren in Delft waren Johannes Vermeer en Anthoni van Leeuwenhoek. Maar Delft kende wederom een tegenslag toen een groot deel van de stad verwoest werd toen een opslagplaats voor buskruit ontplofte. De explosie moest zelfs op Texel hoorbaar zijn geweest.

Aan het einde van de 17e eeuw ging het minder met Delft. Den Haag werd het nieuwe bestuurlijke centrum en Rotterdam werd de belangrijkste havenstad. Veel bakkerijen van het Delfts Blauw werden gesloten. Pas in de 19e eeuw krabbelde de stad weer op omdat industriebedrijven zich hier gingen vestigen. Ook werd de voorloper van de Technische Universiteit in 1842 geopend.

Tegenwoordig is Delft een mooie toeristische bestemming. De grachten en historische panden geven de stad karakter. Leer meer over de geschiedenis van de stad en Nederland tijdens de bezoekjes aan één van de vele musea. Beklim de toren van de Nieuwe Kerk en maak zeker een  stadswandeling in de binnenstad. Maar bezoek ook zeker de mooie plekjes buiten het centrum, zoals het recreatiegebied Delftse Hout.

Boek een hotel in Delft

Booking.com