Koornbeurs

De Koornbeurs is een rijksmonument aan de Voldergracht. Het pand diende voor talloze doeleinden, waaronder als opslagplaats voor vlees. Doordat de Koornbeurs niet ver was gelegen van de grote markt, kon men de producten snel naar de markt brengen.

De kelder werd gebouwd tussen 1295 en 1413 en op de kelder werd een houten hal geplaatst. In de kelder lag vlees dat verhandeld werd in de hal. Tijdens de stadsbrand van 1536 ging de houten hal in vlammen op. In 1650 werd een stenen hal hal op de kelder gebouwd. De vleeshal verloor later zijn functie omdat de hygiënische omstandigheden verbeterd waren en het vlees ook bij een slager gekocht kon worden.

In 1871 vestigde de Koornbeurs zich in de voormalige vleeshal. Vanaf toen kreeg het gebouw de huidige naam. Tot aan het begin van de 20e eeuw was de Koornbeurs in het pand gevestigd. Later diende het pand nog als champignonkwekerij en veilingplaats voor paardenmest en eieren. Net voor de Tweede Wereldoorlog werd de kelder ingericht als commandocentrum voor de Delfste luchtbescherming. De gas- en bomdeuren, die tegenwoordig nog steeds te zien zijn, werden geplaatst. De Duitsers namen gedurende de oorlog de kelder in beslag.

De SSRD vestigde zich na afloop in de kelder, maar werd al snel te klein voor de vereniging. Met de gemeente werd een overeenkomst gesloten dat de vereniging het gehele gebouw mocht gebruiken en er vonden hierna enkele verbouwingen plaats aan de binnenzijde van het pand.

Nog altijd is het pand in gebruik van een vereniging, de O.J.V. Studenten van de vereniging kunnen hier eten en feesten.

Het pand werd in 2005 nog gerestaureerd. Zo werden de visbanken opnieuw gevoegd en de karakteristieke dierenkoppen op de voorgevel voorzien van nieuwe hoorns.

Boek een hotel in Delft

Booking.com