Nieuwe Kerk

De Nieuwe Kerk, gelegen aan de Markt, bepaald al jarenlang het beeld van Delft vanuit de verte. Deze kerk staat bekend om de praalgraven van bekende Nederlanders. Veel overleden leden van de Koninklijke familie zijn hier begraven, maar de kerk biedt ook een geweldig panorama uitzicht over de stad.

Het ontstaan van de kerk is een bizar verhaal. Op januari 1351 knielde bedelaar Symon op de Grote Markt. Hij zag een visioen van een gouden kerk en Maria zittend op een troon. Stadgenoot Jan Col, die de bedelaar op dat moment eten wilde brengen, was getuige van deze visioen. Nadat Symon komt de overlijden, blijft Col de visioenen houden en pleit hij voor de bouw van een kerk op de Markt. Dertig jaar later besluit het stadsbestuur om er daadwerkelijk een kerk te bouwen. Zo werd in 1381 begonnen aan de bouw van de kerk. Allereerst een houten variant, later werd er een stenen kerk omheen gebouwd. De visioenen verdwenen toen de kerk was gebouwd.

De eerste steen werd in 1393 gelegd en de kerk groeide langzaam uit tot de grootste basiliek van Delft. Tijdens de stadsbrand van 1536 werd een groot deel van de kerk verwoest. Het interieur raakt beschadigd, de toren brandt gedeeltelijk af en het dak stort in. Dertig jaar later wordt tijdens de Beeldenstorm alles wat rooms is gesloopt. In 1654 ontploft een opslagplaats van buskruit en raakt de kerk opnieuw zwaar beschadigd. Er wordt gecollecteerd en met de opbrengsten wordt begonnen aan de wederopbouw van de kerk.

Na het overlijden van Willem van Oranje wordt het lichaam overgedragen aan de Nieuwe Kerk. Doordat de Spanjaarden een deel van Nederland in handen hebben, kan hij niet bij zijn voorouders in de Grote Kerk van Breda worden begraven. Zo werd Willem van Oranje begraven in zijn woonplaats. Twintig jaar na de dood van Van Oranje wordt er begonnen aan de bouw van een praalgraf. Voor de bouw van het graf is goud, brons, zwart marmer, Italiaans en wit marmer en porter gebruikt. Het praalgraf is een kostbaar monument en staat tegenwoordig in de top-100 van de UNESCO van Nederlandse monumenten. Het graf heeft enkele symbolische verwijzingen. Vier vrouwenbeelden symboliseren vrijheid, gerechtigheid, godsdienst, kracht en moed. Het beeld van het hondje bij de voeten symboliseert trouw en loyaliteit.

Na het overlijden van WIllem Van Oranje worden ook andere leden van het Koninklijk Huis en andere bekende Nederlanders in de Nieuwe Kerk bijgelegd. De kelder raakt langzaam vol en wordt uitgebreid. Hoe de kelders eruit ziet weet nauwelijks iemand, want ze zijn niet toegankelijk voor publiek.

Wel toegankelijk voor publiek is de toren. Na de Domtoren in Utrecht is de toren van de Nieuwe Kerk de hoogste van Nederland. De toren is 108,75 meter hoog en bezoekers kunnen genieten van het uitzicht over Delft op 85 meter hoogte. Hiervoor moeten de bezoekers wel 376 smalle traptreden beklimmen.

Boek een hotel in Delft

Booking.com