Een terugblik op reisjaar 2019 - Nationaal Park Maasduinen
Nationaal Park de Maasduinen Nederland

Reistips voor Nationaal Park de Maasduinen

Het Nationaal Park de Maasduinen is één van de drie nationale parken in Noord-Limburg. Dit natuurgebied is gelegen ten oosten van de Maas en ligt tussen Gennep en Venlo en is uniek omdat het de langste rivierduinengordel van Nederland is. In 1996 werd het zuidelijke gedeelte van het park uitgeroepen tot een nationaal park, destijds nog onder de naam ‘De Hamert’. Twee jaar later werd ook het noordelijke deel hieraan toegevoegd. Zo werd het gebied verdrievoudigd en kreeg het de naam Nationaal Park de Maasduinen. In omvang is het natuurgebied ruim 4600 hectare groot en 40 kilometer lang.

Door de eeuwen heen is het gebied ontstaan door een samenspel van water, wind en de mens. Water speelde hierbij de grootste rol. Vroeger stroomde in dit gebied de Rijn en was de Maas hier een zijtak van. Er zijn nog altijd sporen te vinden van de Rijn. In de bodem van Landgoed de Hamert zit namelijk nog steeds Rijngrind verborgen. Het water heeft invloed gehad op het landschap. Zo heeft het water zand en grind meegenomen en de bodem uitgesleten. Dit zand en grind is op andere plaatsen weer afgezet op de bodem zodat deze werd opgevuld. Het water heeft zijn eigen weg weten te vinden waardoor en verschillende laagtes zijn ontstaan. Deze worden terrassen genoemd. Het hoogterras is de oudste terras en werd 400.000 jaar geleden gevormd door de Rijn. Het middenterras is zo’n 150.000 jaar geleden ontstaan door de Maas, maar is in de loop der jaren grotendeels verdwenen. Tijdens de laatste ijstijd werd het laagterras gevormd. In deze periode kreeg de wind vrij spel waardoor de typische rivierduinen zijn ontstaan.

Vanaf de prehistorie beïnvloedde ook de mens de natuur van de Maasduinen. Er werden bossen gekapt voor de landbouw en deze werd in de 6e eeuw steeds intensiever. Door overbegrazing gingen heidegronden verloren en ontstonden er stuifzand. Dorpen werden bedreigd door opwaaiend stuifzand, dus ging met bossen aanplanten die tevens dienden voor houtproductie. Het opwaaiende zand werd zo tegengehouden. De laatste 100 jaar werden ontgonnen landbouwgebieden teruggegeven aan de natuur. Zo ontstonden verschillende natuurterreinen die we tegenwoordig kennen als het Nationaal Park de Maasduinen.

In het gebied is veel flora en fauna te vinden. Een aantal soorten hiervan zijn zeer zeldzaam zoals de nachtzwaluw, gladde slang, zandhagedis, kraanvogel en de klokjesgentiaan. In de natte delen van het park leven bevers die hier in Limburg zijn uitgezet.

Bezoekers kunnen het Nationaal Park de Maasduinen verkennen door de vele wandelroutes die door het natuurgebied lopen. Er zijn korte routes, maar ook voor de liefhebbers van stevige wandelingen zijn er diverse trails. Tijdens de wandelingen ga je even helemaal de natuur in.

Boek een hotel bij Nationaal Park de Maasduinen

Booking.com