Gratis activiteiten op Tenerife - Teide Vulkaan
Spanje
Gastartikel

Gratis activiteiten op Tenerife? Onze Top 8!

Tenerife is uiteraard bekend om zijn mooie stranden en bijhorende zonnekloppers, maar het eiland heeft nog veel meer te bieden. Van de zeven Canarische Eilanden is Tenerife het grootst in oppervlakte en het dichtst bevolkt. Het eiland biedt een brede waaier aan natuurlandschappen, dorpjes en steden. Van al dat moois zijn een heel aantal activiteiten gratis te ontdekken. Hieronder vind je alvast 8 gratis activiteiten op Tenerife.

Gratis activiteiten op Tenerife - Teide Vulkaan
De Teide vulkaan is de op twee na grootste vulkaan ter wereld - bron: pxhere

1. De grootse Teide vulkaan

Met stip op nummer één staat de Teide vulkaan. Met zijn 3718 meter boven de zeespiegel is het de op twee na grootste vulkaan ter wereld. Bij de beklimming ervan krijg je een uitgebreid zicht op de ongerepte natuur eromheen. De vulkaan zelf is sinds 1909 niet meer actief, dus schrik voor een uitbarsting hoef je niet te hebben.

In het Teide Nationaal Park lijk je te wandelen o de maan. De rotsformaties, zandheuvels en lavavelden waren onder andere het decor voor de film ‘Clash of the Titans’ en wetenschappers testen er graag Marsrobotten uit.

2. Duiken in de rotspoelen van Garachico

De vulkanen van Tenerife hebben nog voor unieke taferelen gezorgd. In 1706 stroomden er in Garachico twee enorme lavarivieren door het stadje, in de richting van de haven. Hierdoor ontstonden de rotszwembaden van Garachico. Deze rotspoelen vind je in alle maten en vormen. Voor de geoefende zwemmer zijn er grotere baden waarbij het een uitdaging is om de bodem te proberen raken. Voor de kinderen zijn er kleinere plonsbaden waarin ze het gezelschap krijgen van verschillende soorten subtropische vissen.

Gratis activiteiten op Tenerife - Drago de Milenario
Niemand weet hoe oud de Drago Milenario eigenlijk is - bron: pxhere

3. De eeuwenoude Drago de Milenario boom

De oudste bewoner van wijnstadje Icod de los Vinos is de Drago Milenario. Niemand weet hoe oud deze ‘drakenboom’ precies is. Volgens de legende is de boom ontsproten uit het bloed van draken die verslagen werden… Een echte boom is de Drago de Milenario in feite niet, maar deze lelieachtige plant blijft een wonder der natuur en is daarmee een favoriete stopplaats voor fotografen. De beste plaats om dit wonder van de Canarische flora op de gevoelige plaat vast te leggen is de Plaza de la Constitución.

4. Stevig feesten tijdens Carnaval!

Elk jaar vindt in februari of maart het carnavalsfeest van Tenerife plaats. Tijd om een hele nacht te genieten van de kleurrijke en luide carnaval parades in de straten.
Vooral in de hoofdstad Santa Cruz zijn er grootse en flamboyante feesten te vinden, met zo’n 100.000 feestvierders per nacht. Wie toch liever kiest voor een iets kleinschaliger feestgedruis, zal vast zijn gading vinden in de kleinere stadjes. Elk stadje heeft zo z’n eigen tradities, maar om deel te nemen aan de feesten zijn verkleedkleren altijd regel nummer één. Niet twijfelen dus, laat je maar eens goed gaan! Je zal zeker niet alleen zijn…

5. Beleef de magie van Masca

Het bergdorpje Masca in het Teno gebergte van Tenerife was vroeger enkel via de zee langs de Masca kloof bereikbaar. Nu kan je het pittoresk dorpje wel al via de weg bereiken, maar het blijft een prehistorische indruk geven. Meer dan een paar huisjes, een bar en een restaurant vind je niet in deze voormalige schuilplaats voor piraten. Via een kronkelend bergpad kan je zelf een avontuurlijke afdaling maken in de richting van het strand. Zorg wel voor een goede voorbereiding en geschikt schoeisel. De 4 à 5 uur durende wandeling is prachtig, maar ook uitdagend voor de geoefende wandelaar.

Gratis activiteiten op Tenerife - Auditorio de Tenerife
Het operagebouw van Tenerife - bron: pxhere

6. Auditorio de Tenerife “Adán Martín”: een architecturaal hoogstandje

Het Auditorio de Tenerife Adán Martín is een operagebouw en werd ontworpen door de Spaanse architect Santiago Calavatra. Het is de blikvanger van de stad Santa Cruz de Tenerife sinds de voltooiing van het bouwwerk in 2003 en is het podium voor musicals, concerten en andere voorstellingen. De vreemde kronkelingen en vormen van het abstracte witte gebouw spreken in elk geval tot de verbeelding. Is het een zeegolf of stelt het een Trojaanse helm voor? Iedereen ziet er wel iets anders in.

7. Traditioneel feesten tijdens de Romería

Ook voor tradities heeft de bevolking van Tenerife nog veel respect. Elk jaar vind er in elk stadje een Romeria plaats. De lokale bewoners tooien zich dan in hun kleurrijke traditionele kleding en trekken versierde ossenkarren door de straten. Vanop die karren worden dan traditionele Canarische lekkernijen uitgedeeld, zoals gofio amasado (een hartige taart met honing en amandelen), vino del pais (plaatselijke landwijn), papas arragudas (aardappelen met een heerlijke ‘mojo’ saus) en heerlijk gegrild runds- en varkensvlees. Volgens de traditie kan je hiervan gratis meegenieten. Broeksriem los en smullen maar!

8. Gezellig picknicken tussen de dennenbomen

Op zondag zoeken de inwoners van Tenerife elkaar op in de schaduwrijke dennenbossen. In de recreatiezones genieten ze dan samen van een heerlijke picknick. De picknicktafels en stenen barbecues zijn dan al snel bezet, dus als je zelf liever wat rustiger wil genieten, kan je hier ook tijdens de week terecht. In de meeste recreatiezones vind je propere toiletten en vers bronwater, zodat je comfortabel kan profiteren van de ontspannende buitenlucht. Je zal zeker honger krijgen van de kenmerkende dennengeur, dus breng zeker genoeg eten mee. Bij voorkeur kies je uiteraard voor lokale specialiteiten en een fris wijntje.

Wat is jouw favoriet op Tenerife?