Handbagage mee in het vliegtuig? Hier moet je rekening mee houden
Blog
Gastartikel

Handbagage mee in het vliegtuig? Hier moet je rekening mee houden

Ga je binnenkort met het vliegtuig op pad? Dan neem je ongetwijfeld bagage mee. Als je slechts een paar dagen gaat, hoef je misschien geen ruimbagage bij te boeken. Mogelijk kun je al jouw spullen wel kwijt in de handbagage. Helaas mag je niet maar zo alles meenemen als handbagage. Om te voorkomen dat je hiermee de fout in gaat, vertellen wij je hier waar je rekening mee moet houden.

Handbagage mee in het vliegtuig? Hier moet je rekening mee houden
Vliegmaatschappijen stellen eisen aan de maten van je handbagage - bron: pxhere.com

Afmetingen

Handbagage wordt in het vliegtuig altijd opgeborgen in de hiervoor bestemde bakken. Deze vind je boven de stoelen. Omdat deze bakken vaste afmetingen hebben, past niet iedere koffer hier in. Daarom stelt een vliegmaatschappij eisen aan de maten van een tas of koffer die je als handbagage meeneemt. Als er twijfel bestaat of een trolley of rugzak te groot is, moet hij vaak in een bak geplaatst worden. Past de tas of koffer hier in? Dan mag je hem meenemen als handbagage in het vliegtuig. Wanneer hij te groot is, moet hij het ruim in en betaal je er extra geld voor.

Gewicht

De afmetingen spelen een belangrijke rol. Toch wordt er niet alleen naar het formaat van trolleys en rugzakken gekeken. Bij het inchecken op de luchthaven moet je jouw handbagage op de bagageband leggen. De rugzak of trolley wordt in dat geval gewogen. Kom je boven een bepaald gewicht uit? Dan mag jouw tas of koffer niet mee als handbagage. Je kunt in dat geval wat bagage overpakken, zodat je onder het maximale gewicht uitkomt. De tweede optie is de koffer als ruimbagage bijboeken. Dit kost je wel extra geld. Wil je jezelf deze kosten besparen? Weeg jouw handbagage thuis even. Als de tas of koffer te zwaar is, kun je spullen verdelen over andere koffers.

Handbagage mee in het vliegtuig? Hier moet je rekening mee houden
Houd rekening met de inhoud van je handbage - bron: pxhere.com

Inhoud

Wie denkt dat er bij handbagage alleen gekeken wordt naar de afmetingen en het gewicht, heeft het mis. Ook voor wat betreft de inhoud van handbagage koffers gelden namelijk de nodige regels. Je mag namelijk niet alles meenemen in jouw handbagage. Scherpe voorwerpen zijn bijvoorbeeld niet toegestaan. Zo mag je geen schaar of mes meenemen in jouw rugzak of trolley. Als je dit wel in jouw handbagage stopt, moet je dit achterlaten. Omdat jouw handbagage door een scanner gaat, komt het altijd aan het licht als je dergelijke voorwerpen bij je hebt.

Wil je vloeistoffen meenemen in jouw handbagage? Dan moet je ook rekening houden met een aantal zaken. Vloeistoffen in een rugzak of trolley mogen namelijk niet meer dan 100 milliliter bevatten. Als je meerdere potjes of flesjes meeneemt, stop je deze samen in een doorzichtige zak. Deze zak mag niet groter zijn dan 1 liter. Je mag maximaal één zo’n zak per persoon in jouw handbagage meenemen. Heb je meer bij je? Dan moet je dit weggooien.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.