Blog

Het echte Bali

Bali is het meest bekende eiland van Indonesië en verwelkomt elk jaar weer vele reizigers. Misschien denk je bij Bali aan stranden, barretjes en surfen? Dat heeft Bali inderdaad allemaal, maar zijn er op Bali ook nog ongerepte plaatsen? Plaatsen die meer lokale inwoners tellen dan toeristen? Plaatsen waar het leven ongestoord doorgaat en waar ‘less is more’ is? Ja, die zijn er zeker! Wandel door de rijstvelden van een klein bergdorp, snorkel bij een goed bewaard koraaleiland en struin over de markt voor ingrediënten van je eigen curry. Wanneer je het massatoerisme achter je laat ontdek je het pure leven en het echte Bali.

Ossenkarren in de rijstvelden

In het binnenland van Bali vind je Munduk: een klein bergdorpje met een handjevol inwoners. Op het platteland van Munduk is van alles ‘in de maak’ en de trotse landeigenaren vertellen je graag over koffie, kruidnagel en rijst. Proeven mag natuurlijk ook. Al balancerend tussen de rijstvelden kijk je uit over de plantages. De ossen ploegen het land om en de eendjes waggelen door de waterpoeltjes. Aan het einde van de wandeling, met een gids die Munduk op zijn duimpje kent, neem je een verfrissende duik bij een waterval. ’s Avonds geen cocktail op het menu, wel een verse kokosnoot.

Leer Balinees koken

Waar je in het noorden en zuiden van Bali uitgestrekte stranden vindt, soms licht van kleur en soms vulkanisch zwart, vind je aan de oostkust een ruige kustlijn. In plaats van een zandstrand, zijn er rotsen. Relaxen doe je niet in strandstoelen, maar vanuit je infinity-pool direct aan zee. Hier ga je met een bevlogen kokkin naar de markt, waar de inwoners van het kleine dorp inkopen doen. Alles gevonden? Op naar de keuken voor je Balinese kookles. Je staat in een open keuken met een tuin waar kippen druk heen en weer scharrelen. Met gemak (en hulp) zet je zo je eigen curry op tafel. Hier worden de thuisblijvers straks ook heel blij van!

Kopje onder

In het noorden van Bali liggen twee strandplaatsen die in niets op elkaar lijken: Lovina en Pemuteran. Welke kies jij? Waar Lovina een gezellige hoofdstraat heeft, heeft Pemuteran een rustige kustweg. Lovina heeft een pizzeria, Pemuteran een visrestaurant. Voor de kust van Lovina leven dolfijnen waarvoor elke ochtend bootjes het water opgaan. Voor de kust van Pemuteran ligt het Menjangan eiland, dat geliefd is onder duikers en snorkelaars. Kleurrijke vissen, wuivend koraal en met geluk een schildpad. In Pemuteran leer je het echte Bali kennen, onder water.

Bovenstaande tips zijn samengesteld door de reisspecialisten van Indonesië online, onderdeel van reisorganisatie Riksja Travel. Zij zijn zelf op het eiland Bali geweest en hebben de leukste plekjes al voor je uitgezocht. Laat de massatoerisme links liggen en combineer Balinese highlights met het ongerepte leven. Stel je eigen reis samen met de individuele Bali bouwstenen van Indonesië online.