Autoverzekering in het buitenland
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Hoe is je auto eigenlijk verzekerd op vakantie?

De auto ingepakt, de route uitgestippeld en klaar voor vertrek richting de Franse rivièra of Spaanse costa? Heerlijk nazomeren! Maar misschien vraag je je op het laatste moment nog wel af hoe het eigenlijk zit met je autoverzekering in het buitenland of denk je daar helemaal niet aan. Hoe dan ook is het goed om te weten hoe het zit. Mocht er iets gebeuren, dan sta je in ieder geval niet voor verrassingen.

Autoverzekering in het buitenland
Je Nederlandse autoverzekering is in de meeste buitenlandse landen gewoon geldig - bron: Danilo Pantalena via Unsplash

Autoverzekering buitenland

Geen zorgen als je met je auto de grens over rijdt: ook dan is je Nederlandse autoverzekering gewoon geldig. Je autoverzekering vergelijken is dus niet per se nodig. Er zijn een aantal landen waar je autoverzekering niet geldig is. Dat is in (delen van) Cyprus en Servië. Check voor de zekerheid nog even de achterkant van je groene kaart. Daar staat een land doorgestreept als je autoverzekering daar niet geldig is. Je groene kaart is ook je internationaal verzekeringsbewijs. Handig dus om bij je te hebben op vakantie, maar is zeker niet overal verplicht. Mocht er iets gebeuren, dan kun je hier ook de contactgegevens vinden van je verzekeraar.

Pechhulp in het buitenland

Wat je niet moet vergeten, is je te verzekeren voor pechhulp in het buitenland. Dit is namelijk geen standaard dekking op je autoverzekering. Dus mocht dat horrorscenario waarheid worden en je staat met rook onder de motorkap langs de weg, dan wil je niet ook nog opdraaien voor die extra kosten. Gelukkig hoeft dat ook niet, want er zijn meerdere manieren om je hiervoor te verzekeren. Dit kan met een extra dekking via je autoverzekering, reisverzekering of via een pechhulpaanbieder.

Met zo’n verzekering dek je bijvoorbeeld de kosten van het wegslepen van je auto, vervangend vervoer, het toesturen van onderdelen of de kosten van het terughalen van je auto naar Nederland. Pas wel op dat je je hiervoor niet dubbel verzekerd, dat is niet nodig.

Autoverzekering in het buitenland
Check vooraf welke veiligheidsaccessoires je verplicht mee moet nemen - bron: Marek Piwnicki via Unsplash

Regels per land

Naast dat het coronabeleid per land verschilt, geldt dit ook voor welke veiligheidsaccessoires je verplicht bent bij je te hebben. En dat kan soms net anders zijn dan in Nederland. Denk aan bijvoorbeeld een veiligheidsvest, een speciale gordel voor je hond, brandblusser of verbanddoos. Rianne Veerman, expert autoverzekeringen bij Independer, heeft nog een tip: “Ga je naar Frankrijk, Duitsland of Zwitserland op vakantie? Zet dan de flitswaarschuwing uit. Dat is in die landen namelijk verboden en kan je een flinke boete kosten’’.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.