Is mijn fietsaccu klaar voor een vakantie?
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Is mijn fietsaccu klaar voor een vakantie?

Voordat u op vakantie gaat met uw e-bike is het verstandig om ervoor te zorgen dat deze in goede conditie is. Regelmatig onderhoud van de fiets, in het bijzonder de accu, is essentieel. De accu is een belangrijk, maar slijtagegevoelig onderdeel. Tijdens een fietsvakantie worden er doorgaans lange afstanden afgelegd op verschillende soorten terrein. Het is dan prettig als de accu nog voldoende capaciteit bevat, zodat het bereik groot genoeg is. Zeker wanneer u niet over een ‘snellader’ beschikt, kan het vervelend worden wanneer u de fietstocht moet onderbreken voor een laadbeurt.

Veel fietsers merken dat na een aantal jaren fietsen de accu steeds minder lang ondersteuning geeft. De accu heeft na jaren al vele cycli doorlopen en slijt bij elke laadbeurt een beetje. Als gevolg van slijtage loopt de capaciteit terug, wat resulteert in een kleinere actieradius. Het is verstandig om voor uw vakantie vast te stellen wat de batterij-conditie is. Bij veel rijwielhandelaren maakt het ‘testen’ van de restcapaciteit tegenwoordig onderdeel uit van het reguliere onderhoud. Wanneer het aantal kilometers per acculading niet voldoende is voor een fietstocht, heeft u een aantal mogelijkheden:

Is mijn fietsaccu klaar voor een vakantie?
Voordat u op vakantie gaat met uw e-bike is het verstandig om ervoor te zorgen dat deze in goede conditie is - bron: pxhere.com

1. Een vervangende accu aanschaffen

Wanneer uw accu nog maar een gering aantal kilometers trapondersteuning geeft, is de aanschaf van een nieuwe accu voor de hand liggende optie. Dit heeft als voordeel dat een nieuwe accu vaak snel leverbaar is en u dus tijdens de fietsvakantie meteen weer vele kilometers kunt fietsen. Een nadeel hiervan is dat de prijzen van nieuwe lithium fietsaccu’s de laatste jaren steeds hoger worden. Daarnaast worden veel oude accu-modellen niet meer geproduceerd en is een nieuwe kopen dan helaas geen optie.

2. Een reserve batterij kopen

Wanneer de actieradius van uw fietsaccu wat teruggelopen is, maar nog wel een acceptabele actieradius heeft, is de aanschaf van een (kleinere) reserve batterij ook een optie. Hierdoor kunt u de fietsaccu’s afwisselen tijdens een lange fietsrit. Deze optie heeft dezelfde voor- en nadelen als optie 1, maar u kunt hierbij wel een goedkopere accu met een lagere capaciteit kiezen.

3. Uw fietsbatterij laten reviseren

Ten slotte is het reviseren van uw e-bike accu ook een optie. Tijdens een revisie wordt de oude batterij uit de behuizing gehaald en wordt een volledig nieuw batterijpakket daarvoor in de plaats gezet. Een voordeel hiervan is dat het vaak goedkoper is dan het kopen van een nieuwe accu. Ook kunt u meestal voor een geringe meerprijs de capaciteit laten uitbreiden, waardoor de actieradius in kilometers groter wordt. Het nadeel van reviseren is de reparatietijd. U bent de accu vaak twee weken kwijt, waardoor dit wel ruim voor de vakantie gepland moet worden. Ook is reviseren niet bij alle accu’s mogelijk, omdat sommige accu’s voorzien zijn van een speciale beveiliging.

Het is belangrijk om zelf goed na te gaan wat voor u de beste optie is. Houd hierbij rekening met het type accu, de huidige actieradius, de conditie/leeftijd van de e-bike en hoe intensief deze gebruikt wordt.

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.