Volcán Irazú

Op een hoogte van 3430 meter en diep in de wolken gehuld, vinden we de top van Volcán Irazú terug. Deze vulkaan is de hoogste van Costa Rica en historisch gezien ook de meest actieve vulkaan. In 1723 is de eerste melding geweest van een uitbarsting van de Volcán Irazú. Tussen 1917 en 1921 vond een aantal verwoestende explosies plaats. Ook tijdens een bezoek van John F. Kennedy aan de top van Midden-Amerika op 13 maart 1963, liet de vulkaan van zich horen.

De naam van de vulkaan is afgeleid van het indiaanse woord ‘istarú’. Dit betekent letterlijk donderberg. Er is een legende die zegt dat het opperhoofd Aquitaba zijn dochter offerde aan de goden van de vulkaan. Toen hij later de strijd leverde met een andere stam, vroeg Aquitaba de goden om hulp. Hierop braakte de vulkaan vuur uit over de vijanden en bedolf het hun dorp onder een modderlawine.

Bezoekers kunnen naar de top van de berg. De weg slingert omhoog langs groenteveldjes van de lokale boeren. Eenmaal boven kunnen bezoekers vanaf een platform recht in de 300 meter diepe en 1 kilometer brede krater kijken. Normaal gesproken zit hier een gifgroen meertje in, maar ten tijde van mijn tweede bezoek aan de vulkaan, was dit meertje opgedroogd. Vier andere kraters zijn ook toegankelijk. Het maanlandschap op de top omvat het Playa Hermosa, een grote asvlakte. Er wonen in de omgeving weinig dieren, maar grote kans dat je neusberen en wasberen tegen komt. Deze dieren zijn inmiddels enorm gewend aan mensen, dus het is aan te raden om op veilige afstand te eten.

Omdat de top van de vulkaan vaak in nevelen is gehuld, is het raadzaam om tijdig naar de top te rijden. Hoe vroeger je hier komt, des te beter de kans op goed uitzicht.

Plan je reis naar Costa Rica

Boek een hotel bij Parque Nacional Volcán Irazú

Booking.com