Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Volcán Tenorio
Costa Rica

De mooiste nationale parken van Costa Rica

Costa Rica is een geweldig land en niet voor niets populair onder veel backpackers en reizigers. Het land heeft een prima klimaat, vriendelijke inwoners, volop buitenactiviteiten, rokende vulkanen, imposante watervallen, paradijselijke stranden, een rijke flora en fauna en er zijn veel prachtige natuurparken te bezoeken. Met name de natuur in Costa Rica is prachtig. In de vele nationale parken van het land kun je al deze elementen bewonderen. Nu begrijp ik dat je niet alle natuurparken van Costa Rica kunt bezoeken tijdens je reis. Maar welke natuurparken mag je absoluut niet overslaan? Reizen & Reistips zet de mooiste nationale parken van Costa Rica op en rijtje.

Parque Nacional Rincón de la Vieja - Costa Rica
De calocitta is één van de vele vogels die we zagen in het Parque Nacional Rincón de la Vieja
Costa Rica 2014 - dag 11 - Parque Nacional Rincon de la Vieja
Een waterval in het Parque Nacional Rincón de la Vieja

#10 Parque Nacional Rincón de la Vieja

Toen wij in 2014 arriveerden in het Parque Nacional Rincón de la Vieja hadden we een groot probleem, want mijn lens van mijn camera had het begeven. Tevergeefs probeerden we in in de stad Liberia een nieuwe lens te kopen. Door dit uitstapje hebben we nauwelijks iets van het park kunnen zien en helaas nog minder kunnen fotograferen, want enkel mijn zoomlens deed het nog.

In de spaarzame tijd die we in het Parque Nacional Rincón de la Vieja doorbrachten maakten we een wandeling waarbij we vulkanische activiteiten konden zien bij zwavelmeertjes en modderpoelen. Gedurende de wandeling zagen we een heleboel prachtige vogels, waaronder de calocitta en kleurrijke motmot. Het wandelpad zou ons verder leiden naar een waterval en heetwaterbronnen. Maar doordat we zo laat begonnen aan onze wandeling begon het al aardig te schemeren in de dichte bossen. We moesten helaas eerder dan we wilden terug naar onze huurauto. Toch heeft het kleine gedeelte dat we hebben gelopen indruk gemaakt. Er waren geen andere mensen aanwezig in het park, waardoor we toch behoorlijk wat wildlife hebben kunnen spotten. De vulkanische activiteiten waren duidelijk zichtbaar (en te ruiken), maar de warmwaterbronnen hebben we helaas nooit kunnen bereiken. Toch maar een keer terug gaan?

Tips voor Parque Nacional Rincón de la Vieja:

Als je een langere wandeling wilt maken, ga dan zo vroeg mogelijk op pad zodat je voor de schemering weer terug bent. Probeer daarnaast niet in de avond het park te bereiken. Het park bereik je immers over een privéweg en het is ’s avonds lastig om in het donker je accommodatie te vinden.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Volcán Irazú
Het hoogste punt van Parque Nacional Volcán Irazú
Volcán Irazú - Parque Nacional Volcán Irazú - Costa Rica
Één van de kraters van de Volcán Irazú

#9 Parque Nacional Volcán Irazú

Het hoogtepunt van het Parque Nacional Volcán Irazú is de vulkaan zelf. De vulkaan is met 3430 meter de hoogste van Costa Rica en historisch gezien ook de actiefste. De eerste melding van een uitbarsting dateert van 1723 en tussen 1917 en 1921 vonden enkele verwoestende explosies plaats. Tegenwoordig is de vulkaan in ruste en kunnen bezoekers dichtbij de vijf verschillende kraters komen.

De top van de vulkaan is gemakkelijk met de auto te bereiken. Via een kronkelende weg langs akkervelden van de lokale bevolking kun je de parkeerplaats bij de vulkaan bereiken. Je zult worden begroet door tientallen neusberen en misschien wel een wasbeer. Vanaf hier loop je over de enorme asvlakte, ook wel bekend als Playa Hermosa. Hier kun je vanaf de asvlakte in de kraters kijken. Er was altijd een gifgroen meertje te zien in één van de kraters, maar tijdens mijn laatste bezoek in 2014 was dit meertje opgedroogd. Neem de auto verder naar boven, waar je naar het hoogste punt kunt lopen en je een uitzicht hebt op de enorme asvlakte.

Tips voor Parque Nacional Volcán Irazú:

Probeer vroeg in de ochtend op de top van de vulkaan te zijn. De vulkaan is vaak in de wolken gevuld omdat de wolkengrens lager ligt. Het zou zonde zijn als je niets zou zien. Pas ook op voor de neusberen. Doordat veel toeristen deze wilde dieren voeren, komen ze direct op je af zodra je iets te eten hebt. Voer deze dieren niet!

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Los Quetzales
Het fraaie quetzal mannetje

#8 Parque Nacional Los Quetzales

Het Parque Nacional Los Quetzales is rijk aan flora en fauna. Het park is in 2005 in het leven geroepen en beslaat 5000 hectare aan nevelwoud. Er zijn wandelpaden in het gebied, maar geen faciliteiten. Er leven hier maar liefst 115 verschillende soorten zoogdieren en veel vogels. Één van deze vogels is de quetzal. Veel mensen komen speciaal naar Costa Rica om een glimp te zien van deze sierlijke vogel. Het mannetje heeft prachtige groene veren, een stekelige kam en twee lange groene staartveren om indruk te maken op de vrouwtjes. Het vrouwtje heeft deze mooie veren niet, maar is nog altijd zeer kleurrijk.

In het park zelf konden wij de vogel niet spotten omdat we totaal geen idee hadden waar we naar moesten kijken. Eenmaal in onze accommodatie Paraíso Orocay Lodge spraken we een gids die ons de volgende ochtend graag mee wilde nemen. En hij wist natuurlijk de geschikte locatie waardoor wij deze prachtige vogel hebben kunnen zien.

Tips voor Parque Nacional Los Quetzales:

Het spotten van de quetzal is niet eenvoudig. Ze kunnen soms uren bewegingsloos op een tak zitten en niet opvallen. Daarbij moet je weten in welke bomen deze vogel zit. Aangezien ze voornamelijk leven van wilde avocado’s, zul je op zoek moeten naar avocadobomen. Vraag bij je accommodatie of er een gids is die de juiste plekjes weet.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Volcán Tenorio
De prachtige kleuren van Catarata de Río Celeste
Parque Nacional Volcán Tenorio - Costa Rica
Bruin water mengt zich samen met blauw water

#7 Parque Nacional Volcán Tenorio

Lees deze zin en probeer je voor te stellen hoe het eruit moet zien: ‘Toen God klaar was met het schilderen van de lucht, waste hij zijn penseel in de Río Celeste’. Het klinkt misschien te mooi om waar te zijn, maar het is echt waar. Het water van de Río Celeste, dat door het Parque Nacional Volcán Tenorio stroomt is ongelooflijk mooi blauw.

Er zijn maar weinig faciliteiten in het park. Dit heeft mede te maken met de afgelegen ligging en de slechte wegen ernaartoe. Maar een bezoek aan dit natuurpark is absoluut de moeite waard. Een wandelpad van 1,5 kilometer leidt je naar de waterval Catarata de Río Celeste waar het helderblauwe water van 30 meter hoogte naar beneden klatert. Of wat te denken van de vulkanische activiteiten, want iets verderop borrelt het water en heb je zicht op de Volcán Tenorio en Volcán Montezuma. Vervolg het pad verder en kijk de blauwe lagune van Pozo Azul. Via interessante bruggetjes bereik je het einde van het wandelpad en kun je zien hoe het bruingele water zich mengt met het azuurblauwe water. In 2014 was verder wandelen niet mogelijk, maar normaal gesproken konden bezoekers in de hete bronnen van Los Chorros zwemmen.

Het Parque Nacional Volcán Tenorio wordt niet overspoeld met toeristen. Daarom is het hier heerlijk wandelen en genieten van de bizarre kleuren van het water. En wie weet, met een beetje geluk zie je de schuchtere tapir hier?

Tips voor Parque Nacional Volcán Tenorio:

Er is een trail naar de top van de Volcán Tenorio, maar dit pad is niet publiek toegankelijk. Je moet een gids vinden met een speciale MINAE vergunning en permissie hebben om op het land van de eigenaren te wandelen. Helaas hebben wij deze tour wegens tijdgebrek niet gedaan.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Corcovado
Spot veel dieren bij Parque Nacional Corcovado
Parque Nacional Corcovado - Costa Rica
Strand bij Corcovado

#6 Parque Nacional Corcovado

Ben je een echte natuurliefhebber? Dan moet je zeker naar Parque Nacional Corcovado. De fauna van dit natuurpark behoort tot de meest gevarieerde van Costa Rica. Het beschermt één van de oorspronkelijke tropische regenwouden. Er leven meer dan 115 soorten amfibieën en 400 soorten vogels. Ook leven er jaguars en tapirs. Hier heb je de beste kans om deze dieren te zien. Ze worden vaak waargenomen op de stranden tegen de schemering. In het juiste seizoen kun je ook walvissen en dolfijnen spotten.

Het natuurpark ligt vrij afgelegen en is lastig bereikbaar. Je kunt in Drake Bay met de boot naar Corcovado via een georganiseerde reis met gids. Een duurdere optie is om het vliegtuig te nemen en te voet verder te gaan, maar vanwege de slechte paden is het verstandig om een gids te huren.

Tips voor Parque Nacional Corcovado:

Nog altijd hebben we spijt dat we geen overnachting in het park hebben geregeld. Je kunt namelijk verblijven in één van de rangerstations in het park. Zo heb je namelijk meer kans om tegen de schemering wildlife te spotten. Heb je, net als ons, geen overnachting geregeld in het park? Ga dan zeker in Drake Bay op pad met The Bug Lady.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Cahuita
Het Parque Nacional Cahuita kun je gemakkelijk op eigen houtje verkennen
Costa Rica 2014 - dag 3 - Parque Nacional Cahuita
Kijk goed omhoog, je zult ongetwijfeld brulapen zien

#5 Parque Nacional Cahuita

Veel backpacker bezoeken het dorpje Cahuita, waar een relaxte reggaesfeer heerst dankzij de Afro-Caribische inwoners. De meeste bewoners zijn afstammelingen van Jamaicanen die naar Costa Rica kwamen in de 19e eeuw. Zij zorgen voor een aangename sfeer en een relaxte cultuur. Niet ver van het dorp ligt tevens het Parque Nacional Cahuita.

Dit natuurpark in 10 km² groot en bevat een rijk dierenleven. Hier leven onder meer gordeldieren, agoeti’s, miereneters, toekans, wasberen, brulapen, luiaarden, salamanders, kikkers en ara’s. In het water komen kaaimannen en soepschildpadden voor. Het park kun je eenvoudig op eigen houtje verkennen. Op het strand kun je je aanmelden en kun je over goed onderhouden wandelpaden door het park lopen. Het pad is ruim 6 kilometer lang en eindigt bij de ingang Puerta Vargas. Voor wie het gehele pad loopt, moet wel terug naar Cahuita lopen. Wij hebben een groot deel van het wandelpad gelopen, maar zijn halverwege via het strand terug naar Cahuita gelopen.

Tips voor Parque Nacional Cahuita:

Geniet zeker ook even van de zee en het strand. Pas echter wel op dat de uitwerpselen van de brulaap niet op je hoofd vallen. Ze zitten graag in de bomen rond het strand.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Volcán Poás
De rokende krater van Volcán Poás
Parque Nacional Volcán Poás - Costa Rica
Het groene meertje in de Botiskrater

#4 Parque Nacional Volcán Poás

Het meest bezochte park van Costa Rica is het Parque Nacional Volcán Poás. Grootste attractie van dit park is de gelijknamige vulkaan. Deze rusteloze vulkaan is 2700 meter hoog en ruim een miljoen jaar geleden ontstaan. Vanaf een platform kun je recht in de krater kijken waar je allerlei gassen op ziet stijgen. De vulkaan is behoorlijk onrustig. Er zijn periodes waarin de vulkaan as in de lucht spuwt. In 2006 was er nog een kleine uitbarsting waarbij het park gesloten werd vanwege de giftige gassen.

Naast de Volcán Poás is er een wandelroute te lopen die je langs de Botoskrater brengt. Dit krater is gevuld met een jadegroen meer. In de bossen leven tachtig verschillende vogelsoorten en groeien allerlei inheemse planten. Er leven ook zoogdieren, maar de kans dat je deze dieren ziet is niet heel groot. De bossen zijn vrij dicht begroeid waardoor het lastig is om wildlife te spotten. De Poáseekhoorn, die alleen hier voorkomt, laat zich wel met enige regelmaat zien.

Tips voor Parque Nacional Volcán Poás:

Houd de weersvoorspellingen in de gaten en bezoek het park vroeg in de ochtend. Bij goed weer heb je goede kans om de krater van de vulkaan te bewonderen. Het is zonde om het park te bezoeken wanneer het regent en je geen zicht hebt op de krater.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Volcán Arenal
Geen lava meer, maar nog altijd is de Volcán Arenal spectaculair
Cerro Chato - Parque Nacional Volcán Arenal - Costa Rica
Het kratermeer van de Cerro Chato

#3 Parque Nacional Volcán Arenal

Het was 2007 toen ik voor het eerst een vulkaan lava zag spuwen. Rode lava stroomde langs de hellingen van de Volcán Arenal af. Vanaf dat moment heb ik een bepaalde fascinatie voor vulkanen en ik wilde in 2014 dolgraag naar deze plek. Helaas is de vulkaan in 2010 stil gevallen en is er geen lava meer te zien. Dit wil overigens niet zeggen dat de vulkaan slaapt, want nog altijd zijn er rookwolken zichtbaar uit de top van de vulkaan.

Ook zonder lava is het Parque Nacional Volcán Arenal nog altijd de moeite waard om te bezoeken. Rondom de vulkaan kun je de waterval Catarata La Fortuna bezoeken, je opwarmen in één van de vele heetwaterbronnen of wandelingen maken rondom de vulkaan. Een mooie wandeling is de beklimming van de kleinere Cerro Chato vulkaan. De hike is pittig, maar wanneer je na 3 uur klimmen de top bereikt, wordt je beloond met een jadegroen kratermeer waarin je kunt zwemmen en even kunt afkoelen. Neem dus je zwemspullen zeker mee!

Tips voor Parque Nacional Volcán Arenal:

Verblijf in het Arenal Observatory Lodge & Spa. Hier heb je het een geweldig uitzicht op de vulkaan en kun je enkele leuke wandelingen maken, waaronder de beklimming van Cherro Chato.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Manuel Antonio
Fraaie stranden rondom de beboste heuvels bij Parque Nacional Manuel Antonio
Parque Nacional Manuel Antonio
Met of zonder gids, je gaat hier behoorlijk wat dieren spotten

#2 Parque Nacional Manuel Antonio

Hoewel het Parque Nacional Manuel Antonio een van de kleinste natuurreservaten van Costa Rica is, heeft het park een behoorlijke aantrekkingskracht op toeristen en is het één van de populairste gebieden van het land. Niet geheel onterecht, want de ligging is fantastisch. Het park is gelegen tussen de beboste heuvels en de Grote Oceaan. Hier spot je niet alleen dieren, maar kun je ook heerlijk relaxen om de mooiste stranden van Costa Rica.

Het park bruist van het leven en is een de planten- en dierenwereld maken dit park een paradijs. Er leven hier 350 soorten vogels en 109 soorten zoogdieren. Grote kans dat je hier doodshoofdaapjes, slingeraapjes, brulapen, neusberen, luiaards en wasbeertjes zult zien. Je kunt heerlijk wandelen over de goed onderhouden wandelpaden terwijl je de dieren spot. Ben je even toe aan een verfrissing? Neem dan zeker een duik in de zee.

Tips voor Parque Nacional Manuel Antonio:

Je kunt een gids huren om zoveel mogelijk dieren te zien, maar omdat het park behoorlijk druk bezocht wordt, kun je altijd aan de hand van andere groepjes de dieren spotten, als je ze al niet zelf ziet. Zonder gids kun je ook zelf bepalen waar je heen loopt en hoe lang je ergens blijft staan. Wil je een frisse duik in de zee nemen? Let dan wel goed op je spullen. Brutale wasberen en apen kunnen er met je spullen vandoor gaan.

Onze favoriete nationale parken van Costa Rica - Parque Nacional Tortuguero
Verken Parque Nacional Tortuguero zeker ook vanaf het water
Parque Nacional Tortuguero - Tortuguero - Costa Rica
Parque Nacional Tortuguero kent een rijk en gevarieerd dierenleven

#1 Parque Nacional Tortuguero

Ga je naar Costa Rica, vergeet dan absoluut niet om het Parque Nacional Tortuguero te bezoeken. Dit natuurgebied is opgericht ter bescherming van het nestgebied van de schildpadden.

Het park is alleen te bereiken per boot. Vanaf Caño Blanco of La Pavona gaan er bootjes naar het plaatsje Tortuguero. Onderweg kun je alvast kennis maken met de habitat van het park dat bestaat uit een labyrint aan delta’s, lagunes en waterlopen. Een groot gedeelte van het park kun je  enkel per boot verkennen. Langs de oevers en in het water zul je veel dieren kunnen spotten waaronder de brulapen, slingerapen, kapucijnaapjes, kaaimannen en veel kleurrijke vogels. Maar er is ook een wandelpad aan land waar je kunt wandelen. Met een gids zul je naar alle waarschijnlijkheid de meeste dieren zien. Wie weet spot jij ook een tamandua of een jaguar?

Maar de grootste attractie die Parque Nacional Tortuguero zo bijzonder maakt zijn de schildpadden. Soepschildpadden komen tussen juni en november ’s avonds het strand op om eieren te leggen. Onder begeleiding van een gids kun je het strand op om deze enorme beesten te zien zwoegen. Het tafereel mag je niet filmen en fotograferen omdat dit de dieren zou kunnen storen.

Tips voor Parque Nacional Tortuguero:

Wanneer de zon onder is, is toegang tot het strand grotendeels beperkt vanwege de soepschildpadden. Maar ga zeker in de maanden juni tot november rond 16.00 naar het strand. Kleine schildpadjes die dan uit het ei gekropen zijn zoeken dan hun lange en gevaarlijke weg naar de zee.

Welke nationale parken van Costa Rica heb jij al eens bezocht?

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!