Volcán Turrialba

De meest oostelijk gelegen vulkaan van Costa Rica is de 3340 meter hoge Volcán Turrialba. Samen met de Volcán Irazú is het tevens de grootste vulkaan van het land. De naam van de vulkaan stamt af van de woorden ’turiri’ en ‘abá’, Huetaal voor ‘rivier van vuur’. Volgens de legende ontmoette het indianenmeisje Cira tijdens een verkenningstocht een jonge man van de rivaliserende stam. Ze werd verliefd op deze jongeman waarop de vader woest werd. Hij trof beide tortelduifjes samen en stond op het punt om de jonge man te doden, toen de Volcan Turrialba een rookzuil uitbraakte. Volgens de mensen was dit een teken van goddelijke goedkeuring.

In de jaren 60 van de 19e eeuw is de vulkaan in slaap verzonken nar een periode van hevige activiteit. In maart 2007 werd de vulkaan weer actief en waren er weer erupties. Op 29 oktober 2014, toen ik Costa Rica bezocht, was er weer een hevige uitbarsting. Mensen rondom de vulkaan werden geëvacueerd en tot 40 kilometer viel as. Voor het eerst sinds 1863 spuwde de vulkaan ook weer lava uit. Ook in maart 2015 barstte de vulkaan uit. Vier explosies zorgden ervoor dat er zelfs as in San José terecht kwam. Het was de heftigste explosie sinds 1996.

Onverharde wegen leidden naar de top van de vulkaan. Hier zijn zwaveldampen en sissende fumarolen te zien. Maar het pad is al tijden niet meer geopend voor het publiek vanwege de activiteit van de vulkaan.

Plan je reis naar Costa Rica

Boek een hotel bij Parque Nacional Volcán Turrialba

Booking.com