Gran Teatro de La Habana

Een van ’s werelds grootste operagebouwen is gevestigd in het monumentale Palacio del Cento Gallego uit als brandpunt  van de sociale activiteiten van de grote, welvarende Spaanse gemeenschap in Havana. Het gebouw stamt uit 1915 en is ontworpen door de Belgische architect Paul Brelau. In de rijkversierde gevel zijn vier sculpturen verwerkt van de Italiaan Giuseeppe Moretti, de verpersoonlijkingen van Liefdadigheid, Onderwijs, Muziek en Toneel. Eronder bevinden zich de fundamenten van het Teatro Nuevo. Van 1837 tot het begin van de 20e eeuw stonden er wereldberoemde artiesten op de bühne zoals de Oostenrijkse balletdansers Fanny Essler, die hier debuteerde op 23 januari 1841. Halverwege de 19e eeuw werkte Antonio Moretti er als toneelknecht. Op 22 april 1915 werd het gebouw ingehuldigd met de opvoering van Aida van verdi en ontwikkelde zich tot toneel voor grootse mise-en-scène. Sarah Bernhardt trad er op in 1918 en pianist Arthur Rubinstein een jaar later. Ook de Cubaanse componist Ernesto Lecuona en de beroemde Spaanse gitarist Andrés Seovia betraden en het toneel. In 1959 werd het Gran Teotro de thuisbasis van de grote Cubaanse danseres Alicia Alonso en haar Ballet Nacional. Dit gezelschap organiseert ieder jaar het beroemde balletfestival.

Plan je reis naar Cuba

  • Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen op Varadero. Met een tussenstop (of meerdere) kun je ook op Havana of Holguín vliegen. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van 333Travel, ANWB, Djoser, Riksja Travel, Sawadee, Shoestring, Tenzing Travel of Tui.
  • Heb je een huurauto nodig? In Cuba kun je geen auto’s huren bij bekende bedrijven als Sunny Cars, Hertz of Avis. Je kunt wel een auto huren bij bijvoorbeeld Tui Cars.
  • Koop bij bol.com een reisgids van Cuba.

Boek een hotel in Havana

Booking.com