Necrópolis Colón

De begraafplaats Columbus is met zijn oppervlak van 56ha en 800.000 graven een van de grootste ter wereld. De graven liggen verdeeld over 53.360 percelen. De begraafplaats werd ontworpen in de jaren 60 door de Spaanse architect Calixto de Loira, die het zuiver symmetrische ontwerp baseerde op de Romeinse militaire kampen. Vanwege zijn vele beeldhouwwerken en monumenten is de Necrópolis Colón uitgeroepen tot Nationaal Monument. Ondanks de monumentale funeraire kunst heeft het een speciaal plekje in de harten van de Cubanen, die hier hun geliefde overledenen bezoeken of gewoon een wandeling maken. Het beeld bij de hoofdingang stamt ui 1904. Het zijn de drie goddelijke deugden van Geloof, Hoop en Liefde gehouwd uit Carraramarmer door José Villalta de Saavedra.

Belangrijke monumenten op deze begraafplaats zijn het Martires del Asalto al Palacio Presedencial, een monument uit 1982 die de studenten eren die omkwamen tijdens hun bestorming van het residentiële paleis van Batista in 1957, het La Piedad van Rita Longa, welke het familiegraf van de Aguilera’s siert, de Las Victimas de la Caridad, welke graven bevat van de slachtoffers van het ongeluk dat in 1890 in de ijzerwinkel Isasí plaatsvond en het Monument Fuerzas Armadad Revolucionarias, een eretempel waar de helden van de Revolutionaire Strijdkrachten begraven zijn. Maar ‘La Milagrosa’ is het meest indrukwekkende graf van de gehele Necrópolis Colón.

Dit is het graf van Amelia Goyri de Adot, die in 1901 met haar pasgeboren dochtertje in het kraambed stierf. Amelia was slechts 24 jaar oud en werd samen met haar kind begraven.  Haar man was ontroostbaar en kwam 17 jaar lang, tot aan zijn eigen dood, elke dag naar het graf en tikte met zijn bronzen ringen op het graf om te laten weten dat hij er was. De legende gaat dat toen de tombe enkele jaren later geopend werd, het lichaam onaangetast werd aangetroffen met de baby in haar armen. Door dit ‘wonder’ en het feit dat de ontroostbare echtgenoot het graf letterlijk nooit de rug toekeerde, groeide Amelia uit tot een symbool van moederlijke liefde. De tombe van deze beschermvrouwe van zwangere vrouwen en pasgeborenen is een pelgrimsoord voor toekomstige moeders, die haar zegen vragen en vertrekken zonder het graf de rug toekeren.

Plan je reis naar Cuba

  • Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen op Varadero. Met een tussenstop (of meerdere) kun je ook op Havana of Holguín vliegen. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van 333Travel, ANWB, Djoser, Riksja Travel, Sawadee, Shoestring, Tenzing Travel of Tui.
  • Heb je een huurauto nodig? In Cuba kun je geen auto’s huren bij bekende bedrijven als Sunny Cars, Hertz of Avis. Je kunt wel een auto huren bij bijvoorbeeld Tui Cars.
  • Koop bij bol.com een reisgids van Cuba.

Boek een hotel in Havana

Booking.com