Castillo del Morro

Enkele kilometers ten zuidwesten van het stadscentrum van Santiago de Cuba staat een imposant kasteel bij de Baai van Santiago: het Castillo del Morro, ook wel bekend als Castillo de San Pedro de la Roca. De vesting werd in 1537 door de ingenieur Battista Antonelli ontworpen in opdracht van gouverneur Pedro de la Roca. Door de commerciële en politieke rivaliteit in het Caribisch gebied was men bang voor aanvallen van piraten. Om de belangrijke haven van Santiago te beschermen, werden er een reeks forten gebouwd. Waaronder het Castillo del Morro.

De bouw van de citadel duurde van 1638 tot 1700. Het werd gebouwd op een voorgebergte met steile kliffen. Tijdens de bouw werd het fort al enkele malen aangevallen door piraten. In 1662 werd Santiago twee weken bezet door Christopher Myngs. Hij vernietigde een deel van het fort en nam wapens mee. Na zijn vertrek liet de Spaanse regering het fort herstellen, maar werd het wederom aangevallen door Franse piraten in 1678 en 1680. In de jaren 1675, 1692, 1757 en 1766 werd het gebied getroffen door aardbevingen en raakten delen van het fort beschadigd. Na de laatste aardbeving werd de bouw voltooid.

Vanaf de 18e eeuw nam het gevaar van piraterij af en werd het fort gebruikt als een gevangenis voor politieke gevangenen. Toen de Amerikanen Cuba binnenvielen tijdens de Spaans-Amerikaanse oorlog in 1898, werd het gehele fort weer gebruikt als een verdedigingswerk. Na deze oorlog verloor het fort zijn functie en raakte het in verval. In 1960 werd er gestart met restauratie werkzaamheden van het fort. Het Castillo del Morro en de bijbehorende forten en bastions vormen het meest complete en best bewaard gebleven voorbeeld van een Spaans-Amerikaanse architectuur en daardoor heeft de UNESCO het fort in 1997 op de Werelderfgoedlijst gezet.

Plan je reis naar Cuba

  • Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen op Varadero. Met een tussenstop (of meerdere) kun je ook op Havana of Holguín vliegen. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van 333Travel, ANWB, Djoser, Riksja Travel, Sawadee, Shoestring, Tenzing Travel of Tui.
  • Heb je een huurauto nodig? In Cuba kun je geen auto’s huren bij bekende bedrijven als Sunny Cars, Hertz of Avis. Je kunt wel een auto huren bij bijvoorbeeld Tui Cars.
  • Koop bij bol.com een reisgids van Cuba.

Boek een hotel in Santiago de Cuba

Booking.com