Cementerio de Santa Ifigenia

Na de Colón-begraafplaats in Havana, is deze monumentale begraafplaats de belangrijkste van Cuba. De Cementerio de Santa Ifigenia werd gebouwd in 1868 en had oorspronkelijk de vorm van een Latijns kruis. Het was verdeeld in binnenhoven, waarvan de mooiste gereserveerd waren voor de sociale bovenlaag. De Santa Ifigenia-begraafplaats roept twee eeuwen Cubaanse geschiedenis op. Hier liggen de graven van illustere 19e eeuwse Cubaanse mensen, zoals José Martí, Carlos Manuel de Céspedes, Emilio Bacardí en de moeder van Antonio Maceo. Ook bekendsten uit de 20e eeuw liggen hier begraven zoals de revolutionairen uit de Movimiento 26 de Julio zoals Frank País, die in 1957 werd vermoord. Ook één van Cubaans bekendste zangers Compay Segundo, ook wel bekend van de Buena Vista Social Club, ligt hier begraven. De grafmonumenten zijn fascinerend te noemen. De neoclassicistische graven bij de ingang zijn de oudste graven van deze begraafplaats. Daarna volgen de eclectische en dan de modernistische graven. Een van de rationalistische gramtomben die vanaf het midden van de 20e eeuw werden gebouwd is Martí’s achthoekige mausoleum. Dit mausoleum wordt bewaakt door soldaten en met een beetje geluk kun je de wisseling van de wacht zien, wat gepaard gaat met getrompetter.

Plan je reis naar Cuba

  • Vanuit Amsterdam kun je rechtstreeks vliegen op Varadero. Met een tussenstop (of meerdere) kun je ook op Havana of Holguín vliegen. Klik hier voor goedkope vliegtickets.
  • Een hotelkamer kun je het beste boeken via booking.com. Voor alternatieven kun je kijken bij Trivago.
  • Voor kant-en-klare reizen kijk naar het aanbod van 333Travel, ANWB, Djoser, Riksja Travel, Sawadee, Shoestring, Tenzing Travel of Tui.
  • Heb je een huurauto nodig? In Cuba kun je geen auto’s huren bij bekende bedrijven als Sunny Cars, Hertz of Avis. Je kunt wel een auto huren bij bijvoorbeeld Tui Cars.
  • Koop bij bol.com een reisgids van Cuba.

Boek een hotel in Santiago de Cuba

Booking.com