Olifantenritjes? Niet doen!
Blog

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.

Olifantenritje? Niet doen!

Afgelopen week zag ik een foto op mijn tijdlijn verschijnen van vrienden van me op een olifant. Dit zette mij aan het denken om aandacht te vragen voor deze toeristische attractie. Ook dit jaar zullen namelijk weer vele mensen naar Azië afreizen, waaronder naar Thailand. Hier bieden locals en reisorganisaties de toeristen een ‘onvergetelijke ervaring’ door een olifantenritje aan te bieden. Maar ben je er bewust van dat het juist voor de olifant ‘onvergetelijk’ is? De meeste olifanten die worden gebruikt voor deze toeristische tripjes zijn namelijk op jonge leeftijd bij hun familie weggeroofd, dagenlang vastgebonden, uitgehongerd en mishandeld. Vervolgens moeten ze de mensen nog vermaken? Nee, dat moeten wij niet willen.

Weghalen uit het wild en ’temmen’

Olifanten krijgen in hun leven te weinig jongen om aan de vraag van de toeristenindustrie te voldoen. In Birma worden daarom jaarlijks naar schatting 100 olifanten uit het wild gevangen genomen. Soms worden de moeders van het olifantje zelfs gedood omdat zij haar jong probeert te beschermen. De smokkelaars houden olifanten illegaal gevangen onder erbarmelijke omstandigheden. Ze proberen de olifanten met name te verkopen in Thailand. Er wordt grof geld betaald, denk hierbij aan bedragen van 20.000 euro. Dit geld komt meestal terecht in de toeristenindustrie.

Omdat olifanten wilde dieren zijn, moeten ze eerst worden getemd zodat het ‘veilig’ is om ze in te zetten voor ritjes en shows. Dit temmen gebeurd al op jonge leeftijd. De wil van de dieren wordt gebroken door ze dagenlang uit te hongeren, vast te binden en te mishandelen. Mensen proberen hiermee duidelijk te maken dat zij de baas zijn. Tussen de optredens en ritten met toeristen door worden de olifanten vaak weer dag en nacht aan de ketting vastgebonden. Dit kan leiden tot gestoord gedrag wat ‘weven’ wordt genoemd; het dwangmatig met de kop heen en weer bewegen. In olifantenkampen is nauwelijks beschutting en krijgen ze nauwelijks gevarieerd voedsel en hebben ze geen vrije toegang tot water.

Olifanten lijden voor mensen

Wanneer een olifant voldoende is afgericht wordt het dier ingezet. Olifanten zijn sterke dieren. Ze kunnen wel meer dan 1000 kilo trekken, maar hun rug is niet gebouwd voor zware belasting. Een olifantenritje is daarom totaal niet aangenaam en het zadel en het gewicht van de passagiers kunnen pijn en letsel aan de rug veroorzaken. Ook zijn ze niet gebouwd om op hun achterpoten te staan. Deze kunstjes doen ze alleen na een op pijn en angst gebaseerde training. Olifanten die op straat staan voor entertainment en foto’s hebben regelmatig last van een zonnesteek en het hete asfalt beschadigt hun gevoelige zolen.

De oplossing?

Er bestaat maar een oplossing. Mensen moeten zich bewust worden van het leed van de olifanten. Hoe minder vraag naar de ritjes en shows, hoe minder olifanten gevangen zullen worden. Uiteindelijke moet meer bewustzijn onder reizigers en in de toeristenindustrie leiden tot een volledige einde aan dierenleed. Zodra de belangstelling en aanbod daalt zullen de olifantentrainers over moeten schakelen naar een andere bron van inkomsten. World Animal Protection roept reisorganisaties al enkele jaren op om de olifantenritjes te schrappen uit hun reisaanbod.

Vijftien reisorganisaties hebben de ritjes geschrapt. Onder andere Shoestring, Tui, Djoser, FOX Reizen, Stip reizen en SNP natuurreizen zijn hiermee reeds gestopt. Er zijn echter nog een hoop kleinere reisorganisatie die ze nog altijd aanbieden. Maar uiteindelijk moeten ook de toeristen de shows niet bezoeken en de ritjes links laten liggen.

Beloof dat je nooit (meer) op een olifant rijdt.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in. Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!

Reizen & Reistips maakt gebruik van affiliate en/of gesponsorde links. Door gebruik te maken van deze links, kunnen jullie Reizen & Reistips supporten zonder extra kosten.