De straatkatten van Istanboel - Turkije
Blog

Op mijn wishlist: Aoshima Island

Zoals iedere reisfan heb ook ik een wishlist. Op deze wishlist staan natuurlijk enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar 1 2 3 kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd en je wilt natuurlijk ook ergens voor leven. Naast de verre landen, heb ik ook enkele steden of plekken in de buurt die ik graag zou willen bezoeken en waar wellicht sommigen van jullie nog geeneens hebben gehoord. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar Aoshima Island.

Stel je voor; je komt aan op een eiland. Je stapt van je boot af en krijg een warm welkom. Niet door mensen, maar door honderden katten. Gelegen in de Iyo-nada ligt het kleine Japanse eilandje Aoshima, dat ook wel bekend staat als Katten eiland. In de jaren 40/50 van de 20e eeuw woonden hier nog ruim 900 inwoners. Dit aantal is in 2015 geslonken naar 22 inwoners, waarvan de meeste al oudere mensen zijn. Daartegenover staat wel dat het eiland bewoond wordt door ruim 120 katten. Nadat het eiland last had van een enorme muizenplaag, waar met name de boten van vissers last van hadden, werden katten naar het eiland gebracht. De muizen legden het loodje, maar de katten bleven en vermenigvuldigden zich.

Tegenwoordig wordt het eiland voornamelijk bezocht door toeristen en grote kattenliefhebbers. Hoewel de katten zelf hun eten bij elkaar verzamelen, worden ze ook veelal gevoerd door de toeristen die komen en de lokale bevolking. Niet iedere eilandbewoner is even vriendelijk tegen de katten, en ook niet tegen de toeristen. Sommigen vinden het helemaal niet erg dat zovelen het eiland bezoeken, maar ze willen gewoon met rust gelaten worden. Om ervoor te zorgen dat de kattenpopulatie niet uit de hand loopt, worden de katten gecastreerd.

Voor toeristen is er verder op het eiland weinig te doen. Er zijn geen auto’s, geen restaurants, hotels of winkels. Een ferry gaat twee maal per dag naar het eiland toe. Om massa toerisme tegen te gaan is er een limiet ingesteld dat er dagelijks maar 34 toeristen het eiland mogen bezoeken.

Aoshima Island is overigens niet het enige katteneiland van Japan. Er zijn er maar liefst elf van dit soort katteneilanden. Een lijst hiervan:

 1. Enoshima, Kanagawa
 2. Okishima, Shiga
 3. Sanagishima, Kagawa
 4. Aoshima, Ehime
 5. Muzukijima, Ehime
 6. Manabeshima, Okayama
 7. Iwaishima, Yamaguchi
 8. Aijima, Fukuoka
 9. Aishima, Fukuoka
 10. Genkaishima, Fukuoaka
 11. Kadarashima, Saga

Als kattenliefhebber lijkt het me wel een leuk gezicht een van deze plekken te bezoeken.