Bucketlist

Op mijn wishlist: Cenotes van Yucatán

Zoals iedere reisliefhebber heb ik ook een wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar de cenotes van Yucatán in Mexico.

In 2006 ben ik met een goede vriend naar Mexico gereisd. We verbleven in Playa del Carmen en hadden voor een ruime week een auto gehuurd waarmee we de omgeving gingen verkennen. We bezochten onder andere Sian Ka’an, Tulum, Rio Lagartos, Chichén Itzá, Uxmal en Cancun. Op onze laatste dag, vertelde iemand in het hotel dat we echt een cenote moesten bezoeken. Hier hadden we nog helemaal niet over gelezen of iets gehoord, dus we besloten naar dit advies te luisteren en om langs de weg op zoek te gaan naar een bord cenote. Al gauw zagen we een klein bordje en besloten we de auto te parkeren. Bij de ingang van de cenote kon je kiezen voor snorkelen of duiken. Wij besloten wat snorkelspullen te pakken en zijn naar een waterpoel gegaan. Onderwater waren mooie vissen te zien en het water was glashelder, maar ik begreep eigenlijk niet zo goed wat er nou zo speciaal was. Na een uurtje te hebben gesnorkeld hadden we het daarom ook wel gezien en brachten we de auto terug naar de verhuurder.

Toen ik eenmaal thuis was zag ik op internet wat de man uit het hotel bedoelde. Prachtige foto’s kwamen één voor één naar voren op Google, totaal anders als de cenote die wij hadden bezocht.

De grond van Yucatán bestaat uit kalksteen en hieronder is een enorm ondergronds rivierenstelsel te vinden. Regenwater sijpelt via de bodem naar beneden langs een groot ondergronds waternetwerk die naar de zee leidt. Op sommige plekken is het gesteente verweekt en ingezakt, waarbij een ondergrondse, met water gevulde holtes ontstaan; dit zijn cenotes. Er zijn ruim 3000 cenotes te vinden in Yucatán, minder dan de helft van deze cenotes zijn bestudeerd en geregistreerd. Sommige zijn volledig oppervlakkig en lijken op een vijver, andere zijn gelegen in grotten waarbij je het ondergrondse waternetwerk in kunt gaan. Het water is helder en werd als drinkwater gebruikt door de Maya’s.

Op mijn wishlist: Cenote in Mexico
Zwemmen in een cenote- bron: pxhere

De bekendste cenote is Ik Kil, gelegen nabij de ruïnes van Chichén Itzá. De cenote is openbaar gemaakt voor bezoekers en via trappen kun je naar het water waar gezwommen kan worden onder de weelderige begroeiing. De cenote werd door de Maya’s gebruikt om mensen te offeren, daarom draagt het de naam ‘heilige blauwe cenote’. In het water zwemt de Garra Rufa, dit is de vis die de dode huidcellen van mensen opeet.

Op mijn wishlist: Cenote in Mexico
Een cenote in Mexico- bron: pxhere

Ook het plaatsje Cuzamá staat bekend om zijn vele cenotes. De mooiste zijn de Chelentun, Chansinic’che en Bolonchoojol. Met name de Chelentun is indrukwekkend vanwege het azuurblauwe, heldere water en de stalactieten en stalagmieten. Andere cenotes die absoluut de moeite waard zijn om te bezoeken zijn die van Zaci, Cenotillo, Xlacah, Dzitnup en Kankirixche.

Het is jammer dat wij destijds niet op de hoogte waren van de schoonheid van de cenotes, maar het is een goede reden om nogmaals terug te keren en deze indrukwekkende natuurwonderen met eigen ogen te aanschouwen.

Zijn jullie al eens in Mexico geweest en hebben jullie daar cenotes bezocht?

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Foto van de maand: Juli 2020 - Prachovske Skaly, Tsjechië

Foto van de maand

Foto van de Maand: Juli 2020

Vorige maand mochten jullie kiezen welke foto de titel Foto van de Maand mocht krijgen. De Nettebrücke kreeg de meeste stemmen en is dus de Foto van de Maand Juni 2020 geworden. Ook deze maand mogen...

Shamira en Niels - Favoriete foto

Accommodaties

De volgers van Reizen & Reistips: Shamira en Niels

Op Reizen & Reistips deel ik mijn reiservaringen en tips, maar natuurlijk ben ik ook benieuwd naar de verhalen van de bezoekers van deze website. Waar zijn jullie geweest, wat zijn jullie mooiste...

Wandelen: Vossenberg route

Wandelingen

Wandelen in Limburg: Vossenberg route

Door de corona crisis heb ik een tijd niet kunnen reizen. Om toch nieuwe plekken te ontdekken en om extra content te kunnen schrijven voor Reizen & Reistips, heb ik mijn wandelschoenen met enige...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!