Op mijn wishlist: Kerstmarkt van Nürnberg
Duitsland

Op mijn wishlist: Kerstmarkt van Nürnberg

Zoals iedere reisliefhebber heb ik ook een wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar de kerstmarkt van Nürnberg.

Het is momenteel de tijd van de kerstmarkten. In vele steden staan nu kraampjes waar kerstspullen worden verkocht en waar je heerlijk kunt eten en drinken. Gezellig, lekker en vaak ook heel mooi en sfeervol. De afgelopen jaren bezoek ik structureel enkele kerstmarkten in Duitsland. Oberhausen is ieder jaar een vaste prik. Niet te ver weg, een bekende kerstmarkt waar we weten welke standjes lekker eten hebben en de Oostenrijkse skihut waar je een fantastisch feestje kunt vieren. Een week geleden bezocht ik ook de kerstmarkt van Trier, en de jaren ervoor hebben we ook de kerstmarkten van Berlijn en Keulen bezocht. Toch is er één kerstmarkt die ik heel erg graag zou willen bezoeken: de kerstmarkt van Nürnberg.

De kerstmarkt van Nürnberg kent een lange geschiedenis. Op de onderkant van een doos is een tekst ontdekt waarin wordt verwezen naar de kerstmarkt van Nürnberg in 1628. Daarmee is het het oudste bewijs van het bestaan van de kerstmarkt. Men denkt echter dat de kerstmarkt wellicht ook al eerder was ontstaan. In officiële documenten namelijk wordt ook over gesproken over 1610, maar het is onduidelijk of dit gerelateerd is aan de kerstmarkt.

Tegenwoordig is de kerstmarkt met ruim 2 miljoen bezoekers de best bezochte kerstmarkt van Duitsland. Gemiddeld boeken de Japanners ongeveer 7000 hotelovernachtingen rond deze periode, wat aangeeft dat de kerstmarkt ook internationaal geroemd wordt. Ongeveer 200 handelaren bieden producten aan die traditioneel uit Nürnberg komen, zoals de Nürnberger Lebkuchen, Vruchtenbrood en de typische kerstballen. Ook worden er beeldjes verkocht die worden gemaakt van gedroogde pruimen. Uit de grootste bowlpot ter wereld, met een hoogte van 3,5 meter en een diameter van 2,5 meter, kan geflambeerde bowl worden gedronken.

Deze kerstmarkt wordt ook wel Christkindlesmarkt genoemd, wat Christus kind betekent. De kerstmarkt voor geopend door het Christus kind; een jong meisje gekleed in een wit en goud kostuum, lang krullend blond haar en een gouden kroon. Sinds 1969 wordt er een meisje gekozen die de rol van het Christus kind speelt. Zij moet een lokaal meisje zijn tussen de 16 jaar en 19 jaar en wordt na een competitie door een jury gekozen. Zij zal de kerstmarkt openen en zal haar gezicht laten zien op scholen en in ziekenhuizen.

Wil je zelf ook de kerstmarkt bezoeken? Wees er dan op tijd bij. Hotels zijn vaak volgeboekt en houd er rekening mee dat het in de weekenden enorm druk bezocht wordt. Maar een bezoek aan deze kerstmarkt levert één grote en unieke kerstbelevenis.

Bron hoofdfoto: pxhere
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!