Bucketlist

Op mijn wishlist: Kerstmarkt van Nürnberg

Zoals iedere reisliefhebber heb ik ook een wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar de kerstmarkt van Nürnberg.

Het is momenteel de tijd van de kerstmarkten. In vele steden staan nu kraampjes waar kerstspullen worden verkocht en waar je heerlijk kunt eten en drinken. Gezellig, lekker en vaak ook heel mooi en sfeervol. De afgelopen jaren bezoek ik structureel enkele kerstmarkten in Duitsland. Oberhausen is ieder jaar een vaste prik. Niet te ver weg, een bekende kerstmarkt waar we weten welke standjes lekker eten hebben en de Oostenrijkse skihut waar je een fantastisch feestje kunt vieren. Een week geleden bezocht ik ook de kerstmarkt van Trier, en de jaren ervoor hebben we ook de kerstmarkten van Berlijn en Keulen bezocht. Toch is er één kerstmarkt die ik heel erg graag zou willen bezoeken: de kerstmarkt van Nürnberg.

De kerstmarkt van Nürnberg kent een lange geschiedenis. Op de onderkant van een doos is een tekst ontdekt waarin wordt verwezen naar de kerstmarkt van Nürnberg in 1628. Daarmee is het het oudste bewijs van het bestaan van de kerstmarkt. Men denkt echter dat de kerstmarkt wellicht ook al eerder was ontstaan. In officiële documenten namelijk wordt ook over gesproken over 1610, maar het is onduidelijk of dit gerelateerd is aan de kerstmarkt.

Tegenwoordig is de kerstmarkt met ruim 2 miljoen bezoekers de best bezochte kerstmarkt van Duitsland. Gemiddeld boeken de Japanners ongeveer 7000 hotelovernachtingen rond deze periode, wat aangeeft dat de kerstmarkt ook internationaal geroemd wordt. Ongeveer 200 handelaren bieden producten aan die traditioneel uit Nürnberg komen, zoals de Nürnberger Lebkuchen, Vruchtenbrood en de typische kerstballen. Ook worden er beeldjes verkocht die worden gemaakt van gedroogde pruimen. Uit de grootste bowlpot ter wereld, met een hoogte van 3,5 meter en een diameter van 2,5 meter, kan geflambeerde bowl worden gedronken.

Deze kerstmarkt wordt ook wel Christkindlesmarkt genoemd, wat Christus kind betekent. De kerstmarkt voor geopend door het Christus kind; een jong meisje gekleed in een wit en goud kostuum, lang krullend blond haar en een gouden kroon. Sinds 1969 wordt er een meisje gekozen die de rol van het Christus kind speelt. Zij moet een lokaal meisje zijn tussen de 16 jaar en 19 jaar en wordt na een competitie door een jury gekozen. Zij zal de kerstmarkt openen en zal haar gezicht laten zien op scholen en in ziekenhuizen.

Wil je zelf ook de kerstmarkt bezoeken? Wees er dan op tijd bij. Hotels zijn vaak volgeboekt en houd er rekening mee dat het in de weekenden enorm druk bezocht wordt. Maar een bezoek aan deze kerstmarkt levert één grote en unieke kerstbelevenis.

https://twitter.com/telegraafticker/status/675557543784161280

Bron hoofdfoto: pxhere

Interessante artikelen voor dit bericht

[bol_product_links block_id=”bol_5677bdb2b85a7_selected-products” products=”9200000011326432,9200000009834147,9200000011356633,9200000009292848,9200000029250227″ name=”nurnberg-weihnachtsmarkt-blog” sub_id=”” link_color=”003399″ subtitle_color=”000000″ pricetype_color=”000000″ price_color=”CC3300″ deliverytime_color=”009900″ background_color=”FFFFFF” border_color=”D2D2D2″ width=”600″ cols=”1″ show_bol_logo=”undefined” show_price=”1″ show_rating=”0″ show_deliverytime=”0″ link_target=”1″ image_size=”1″ admin_preview=”1″]

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

Reisroutes

Carretera Austral reisroute

In 2018 maakte ik een geweldige rondreis door het zuiden van Patagonië. Nog altijd is dit één van mijn favoriete reizen die ik ooit heb gemaakt. Destijds eindigde ik deze reis in de regio Aysén...

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Gastartikel

5 dingen die je moet checken voor je op vakantie gaat

Wanneer je op vakantie gaat, zijn er altijd nog allerlei dingen die je moet regelen voor vertrek. Daarbij kun je denken aan het wassen van je spullen en het leeghalen van de wasmachine, maar ook aan...

Kerstmarkt van Erfurt

Kerstmarkten

De leukste kerstmarkten van Duitsland in 2023

Het wordt langzaam weer kouder en sneller donker. De kerstperiode komt steeds meer in zicht. Dat betekent dat binnenkort de eerste kerstmarkten in Duitsland weer zullen openen. Ieder jaar staan de...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!

Boek een hotel in Nürnberg

Overtuigd? Boek dan direct een hotel in Nürnberg via Booking.com