Bucketlist

Op mijn wishlist: Oradour-sur-Glane

Zoals iedere reisfan heb ook ik een wishlist. Op deze wishlist staan natuurlijk enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar 1 2 3 kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd en je wilt natuurlijk ook ergens voor leven. Naast de verre landen, heb ik ook enkele steden of plekken in de buurt die ik graag zou willen bezoeken en waar wellicht sommigen van jullie nog geeneens hebben gehoord. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar Oradour-sur-Glane.

We schrijven 10 juni 1944. Het is nog altijd midden in de Tweede Wereldoorlog wanneer een colonne Duitse soldaten op zaterdagmiddag om 13.30 arriveert in het Franse dorpje Oradour-sur-Glane. Ze hebben zojuist al een bloedbad aangericht in Tulle. Alle inwoners van het Frans dorpje worden verzameld, waarna de vrouwen van de mannen worden gescheiden. Niet veel later worden alle mannen doodgeschoten. De vrouwen en kinderen worden opgesloten in de kerk. Rond 16.00 word de kerk opgeblazen met alle vrouwen en kinderen erin. De rest van het dorp wordt compleet verwoest binnen een paar uur. 642 mensen overlijden en maar 6 dorpelingen weten te ontsnappen aan deze gruwelijkheden.

De Tweede Wereldoorlog eindige enkele maanden later. Euforie en vreugde , maar Oradour-sur-Glane raakte in de vergetelheid voor lange tijd. Het dorp werd enkele kilometers verder opnieuw gebouwd, maar Charles de Gaulle besloot dat de resten van het dorp een functie moesten verkrijgen van een monument. In 1999 werd er bij de ingang van het dorp een museum ingericht, het Centre de la Memoire. Het is een ondergronds museum met foto’s, fims en audio. Wanneer je eenmaal het museum doorloopt kom je weer bovengronds in het oude dorp. Daar zie je alle ruïnes nog in de staat van na de verwoesting. Alles is gelaten zoals het op de fatale dag is achtergelaten. De auto van de dokter staat nog midden op het plein, naaimachines staan nog in de winkel, de tramrails is nog intact en auto’s staan nog in de garage.

Het moet een vreemd gevoel zijn hier rond te lopen met de wetenschap welk drama zich hier heeft afgespeeld. Een volledig dorp dat in puin ligt na al die jaren. Het moet eruit zien als een filmset, maar het is de gruwelijke waarheid wat je hier ziet. Doordat het mij zo indrukwekkend lijkt, zou ik dit dorp eens willen bezoeken.

Week in Frankrijk - Oradour-sur-Glane
Oradour-sur-Glane

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 redenen waarom een kampeervakantie een goed idee is

Gastartikel

5 redenen waarom een kampeervakantie een goed idee is

Of je nou op de bonnefooi erop uittrekt met je camper of een plekje reserveert op een vakantiepark: kamperen is heerlijk. Er is voor iedereen wat te beleven en in de natuur kom je helemaal tot rust....

https://www.reizen-en-reistips.nl/wp-content/uploads/2022/06/wat-heb-je-nodig-bij-een-vakantie-op-de-camping-2.jpg

Gastartikel

Wat heb je nodig bij een vakantie op de camping?

Voor veel mensen is het vaak een jaar lang hard werken. Wanneer de zomermaanden naderen wordt het toch echt tijd om na te gaan denken waar je naartoe gaat. In veel gevallen worden de vakanties op...

Wandelen in Duitsland - Malerweg Etappe 2

Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 2

In april 2022 wandelden we één van de mooiste wandelroutes in Duitsland: de Malerweg in de deelstaat Saksen. Deze 115 kilometer lange route loopt dwars door het Nationaal Park Sächsische Schweiz...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!