Op mijn wishlist: Salto Ángel
Venezuela
Bucketlist

Op mijn wishlist: Salto Ángel

Zoals iedere reisfan heb ook ik een wishlist. Op deze wishlist staan natuurlijk enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd en je wilt natuurlijk ook ergens naar uitkijken. Naast de verre landen, heb ik ook enkele steden of plekken in de buurt die ik graag zou willen bezoeken en waar wellicht sommigen van jullie nog geeneens hebben gehoord. Af en toe zal ik via mijn website een land of stad van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar Salto Ángel in Venezuela.

De hoogste vrij vallende waterval ter wereld is te vinden in Venezuela en draagt de naam Salto Ángel, in het inheems ook aangeduid als Kerepakupai merú. De waterval is maar liefst 16 keer zo hoog als de Niagara Falls. De waterval is gelegen in het oosten van Venezuela, in het Parque Nacional Canaima en vindt zijn oorsprong in een zijrivier van de Orinoco. Het water valt hier valt 979 meter vanaf de top van de Auyán Tepuy naar beneden en wordt opgevangen door een richel. Vervolgens volgt een tweede val van 172 meter in de ondoordringbare jungle van de duivelsvallei, Cañon del Diablo.

De waterval is niet bereikbaar via een pad. Per kano zul je stroomopwaarts moeten varen, je langs rotsen en stroomversnellingen heen werken en dan een uur klimmen naar een rotsige richel. Vanaf hier heb je een prachtig uitzicht op de waterval. Gelukkig zijn er ook nog andere alternatieven om de waterval te bereiken; per vliegtuig en een hiketour of per helikopter. Maar de laatste optie is een dure aangelegenheid.

De naam dankt de waterval aan de Amerikaanse piloot en avonturier Jimmie Angel. Hij maakte in 1937 hier een noodlanding. Angel was overigens niet de eerste die de waterval ontdekte. De lokale indianen noemden de waterval Kerepakupai merú, ‘de waterval van de diepste plaats’. De indianen dachten dat er rond de top van de waterval geesten schuilden die slechte zielen stalen.

Het Parque Nacional Canaima is gelegen langs de grens van Brazilië en Guyana. Ongeveer 65% van het park is bedekt met tafelbergformaties. Hierdoor krijgt het park het unieke landschap van grote geologische betekenis. Er leven hier ruim 118 zoogdiersoorten, 550 vogels, 72 reptielen en 55 amfibieën. Sinds 1962 is het gebied uitgeroepen als nationaal park en in 1994 werd het toegevoegd aan de Werelderfgoedlijst van de UNESCO.

Op mijn wishlist: Salto Ángel
Bron: Diego Delso [CC BY 3.0], via Wikimedia Commons
Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!