Bucketlist

Op mijn wishlist: vliegende geiten in Marokko

Zoals iedere reisliefhebber heb ik ook een wishlist. Op deze wishlist staan enkele prachtige landen waar ik eens heen zou willen. Mooie verre oorden, of juist moeilijk bereikbare plekken waar je niet zomaar een-twee-drie kunt komen. Dromen mag natuurlijk altijd. Af en toe zal ik via mijn website een land, stad of bestemming van mijn wishlist prijs geven en vertellen waarom ik er heen wil. Wat maakt deze plek zo bijzonder en wat valt er te zien en te doen? In deze editie neem ik jullie mee naar de vliegende geiten in Marokko.

Op mijn wishlist: vliegende geiten in Marokko
Een 'vliegende' geit - bron: pxhere

Vliegende geiten? Nou, eigenlijk vliegen de geiten niet. De geiten lopen eigenlijk gewoon op de takken van de bomen. Hier is eigenlijk niets geks aan, want de dieren hebben gewoon honger. In het gebied waar deze geiten leven is het klimaat extreem droog op de grond. De dieren klimmen daarom de bomen in om zo de sappige bladeren te kunnen eten. Dat geiten steile hellingen kunnen beklimmen is eigenlijk al algemeen bekend. Tijdens ons weekje in Maxx Royal Kemer Resorts kwamen de geiten dagelijks via de steile rotsen ook naar beneden om de plantjes uit de tuin te eten. Als zulke steile rotsen al geen belemmering bezorgen, zullen de takken van de bomen ook geen enkel probleem zijn. De geiten hebben gespleten voeten en kunnen hun tenen spreiden. Hierdoor hebben ze balans tijdens het klimmen. Met de zolen van hun voeten hebben ze grip. Met de vreemdste capriolen staan de dieren op de dunne takken.

De bomen waar de geiten in zitten zijn Argan bomen, die enkel in Marokko groeien. Ze komen voor in de semi-woestijn van het Sous-vallei in het zuidwesten en in de Algerijnse Tindouf regio. Ze kunnen 8 tot 10 meter hoog worden en leven tussen de 150 en 200 jaar. De vruchten die aan deze bomen groeien zijn te vergelijken met olijven. Wanneer de vrucht rijp is, worden deze geel. Eetbaar voor de mensen zijn deze echter niet, maar uit de pitten van de vrucht wordt arganolie gewonnen. De olie is een belangrijke bron van inkomsten voor de Berbers van Marokko. De vruchten hebben een jaar nodig om te rijpen en in juni-juli zijn de vruchten eetbaar voor de geiten. De geiten worden daarom geweerd uit de Argan bossen, omdat ze vaak de vrucht al eten alvorens ze rijp zijn. Ook het eten van de bladeren belemmert de groei van de bomen.

Wil je deze geiten zien? Ga dan naar het Sous-dal, Hoge- en Midden Atlas of bezoek de dorpjes Afra of Tamri. De kans is rijkelijk aanwezig dat je de beesten hier etend in de bomen terugvindt.

Maar let op: niet alle geiten staan vrijwillig in de boom. Er zijn boeren die weten dat toeristen stoppen voor geiten in bomen. Zij binden de geiten vast in de bomen om er een slaatje uit te slaan. Deze geiten moeten vervolgens een volledige dag in de brandende zon staan zonder water. Wanneer je dit soort situaties ziet, stop dan niet en rijd door want dit is pure dierenmishandeling.

Interessante artikelen voor dit bericht

Laat een berichtje achter

Deel deze pagina

Nog meer reisverhalen

Meer blog berichten

5 redenen waarom een kampeervakantie een goed idee is

Gastartikel

5 redenen waarom een kampeervakantie een goed idee is

Of je nou op de bonnefooi erop uittrekt met je camper of een plekje reserveert op een vakantiepark: kamperen is heerlijk. Er is voor iedereen wat te beleven en in de natuur kom je helemaal tot rust....

https://www.reizen-en-reistips.nl/wp-content/uploads/2022/06/wat-heb-je-nodig-bij-een-vakantie-op-de-camping-2.jpg

Gastartikel

Wat heb je nodig bij een vakantie op de camping?

Voor veel mensen is het vaak een jaar lang hard werken. Wanneer de zomermaanden naderen wordt het toch echt tijd om na te gaan denken waar je naartoe gaat. In veel gevallen worden de vakanties op...

Wandelen in Duitsland - Malerweg Etappe 2

Wandelingen

Wandelen in Duitsland: Malerweg Etappe 2

In april 2022 wandelden we één van de mooiste wandelroutes in Duitsland: de Malerweg in de deelstaat Saksen. Deze 115 kilometer lange route loopt dwars door het Nationaal Park Sächsische Schweiz...

Over de auteur

Danny van der Meijden

Ik ben een webdesigner/webdeveloper en één van mijn grootste hobby's is het maken van reizen. Niet alleen geniet ik van al het pracht en praal dat de wereld heeft te bieden, maar tevens ben ik er gek op om video's en veel foto's te maken van datgene wat ik zie.

Ik reis graag ieder jaar van continent naar continent en wil zoveel mogelijk op eigen houtje ontdekken en zien!