Op vakantie met de auto? Zo bespaar je op de benzinekosten!
Blog
Gastartikel

Op vakantie met de auto? Zo bespaar je op de benzinekosten!

Autovakanties zijn nog altijd erg geliefd onder Nederlanders. Jaarlijks stappen weer duizenden mensen in hun auto om op reis te gaan. Toch is de populariteit vooral de afgelopen twee jaar iets minder geworden. Dat komt vooral door de stijgende benzineprijzen. Hierdoor besloot men vaker dichter bij huis te blijven. Vliegvakanties zijn echter ook niet alles. Het is dus echt de voordelen en nadelen tegen elkaar afwegen om de knoop door te kunnen hakken. Met dit artikel hopen we je weer iets enthousiaster te maken voor de autovakantie. Ook ondanks de hoge benzineprijzen valt er namelijk flink te besparen op de benzinekosten. Zo wordt op vakantie gaan met de auto weer aantrekkelijker. Hieronder delen we een aantal handige bespaartips. 

Op vakantie met de auto? Zo bespaar je op de benzinekosten!
In dit artikel vind je een aantal tips om benzinekosten te besparen

Probeer de benzinestations langs de snelweg te vermijden

Het is misschien heel verleidelijk om langs de snelweg te tanken. Deze kom je immers om de zoveel tijd tegen en dan hoef je geen onnodige omweg te nemen of een plaats in te rijden waar je niet bekend bent. Toch kunnen de prijzen langs de snelweg heel wat hoger zijn dan als je misschien vijf minuten omrijdt. Daarom is het slim om de benzinestations langs de snelweg zo veel mogelijk te vermijden.

Wist je dat er handige apps bestaan waarmee je direct ziet waar er tankstations in de buurt beschikbaar zijn en wat de actuele tarieven zijn? Zo kun je eenvoudig een benzinestation vinden, zelfs als je op een voor jou onbekende plek bent. Onder de streep scheelt dit toch al gauw enkele tot tientallen euro’s. Zeker de moeite waard dus.

Tank vooral in goedkopere landen

Nederland is tegenwoordig nou eenmaal erg duur als het om benzine gaat. De benzineprijs wordt echter door heel veel verschillende factoren bepaald. Daardoor zijn er grote verschillen zichtbaar. Wist je bijvoorbeeld dat je in Duitsland al stukken goedkoper uit bent dan in Nederland? Het loont daarom zeker om nog even te wachten met tanken en je auto pas vol te gooien als je de grens oversteekt. Luxemburg staat ook bekend om hun lagere benzineprijzen en de prijzen in Zuid-Europese landen zijn nóg veel lager. Als je de route op de juiste manier uitstippelt, kun je ervoor zorgen dat je vooral in de goedkopere landen moet tanken. Dat scheelt toch al gauw een paar euro’s op de gehele rit.

Let op je rijstijl

Wist je dat je ook al heel veel brandstof kunt besparen door je rijstijl aan te passen? Door anders te rijden, zal je ook minder brandstof verbruiken. Denk bijvoorbeeld aan het vaker gebruiken van cruise control om zo de snelheid gelijkmatig te houden. Rij ook zeker niet te snel in de landen waar een hoge snelheid is toegestaan, want dit slurpt benzine. Ook door snel op te schakelen en het verkeer beter in te schatten, kun je flink wat brandstof besparen. Dit is een kwestie van oefenen en uitproberen. Je merkt vanzelf wat wel of wat juist niet werkt.

Extra tip: let ook op de bandenspanning van de auto! Als deze te laag is, verbruik je veel meer brandstof dan nodig is.