Populaire camperroutes door Australië - Great Ocean Road
Blog
Gastartikel

Populaire camperroutes door Australië

Australië kun je op meerdere manieren verkennen. Met een camper door het land reizen lijkt mij een unieke ervaring. Accommodaties in Australië zijn redelijk aan de prijs, terwijl het huren van een camper juist weer meevalt. Het land telt duizenden campings en kampeerterreinen. Je vindt kampeerplaatsen nabij steden, aan de zee en of zelfs midden in de natuur. Met een camper heb je de vrijheid en kun je je eigen route bepalen. Het is natuurlijk verstandig wel vooraf goed na te denken over je route. Australië is een enorm land en als je maar enkele weken de tijd hebt is het verstandig om een klein deel van het land te bezoeken zodat je een relaxed tempo aan kunt houden. Wij doken in de camperreizen Australië. In dit artikel ging ik op zoek naar populaire camperroutes door Australië. Welke route zou jij eens willen rijden?

Great Ocean Road: van Melbourne naar Adelaide

De Great Ocean Road wordt gezien als één van de mooiste kustroutes van de wereld. Deze route ligt aan de zuidkust van Australië en is meer dan 240 kilometer lang. Tijdens deze roadtrip rijd je langs mooie kustplaatsen, ruige kliffen, een regenwoud, prachtige stranden, scheepswrakken en prachtige uitzichtpunten.

De beroemde ‘The Twelve Apostles’ behoren tot de hoogtepunten. Deze kalkstenen rotsen staan rechts in de oceaan. Door erosie zijn er helaas vier rotsblokken ingestort, waardoor er nog maar acht over zijn. Een andere indrukwekkende stenen rotsformatie is de London Bridge die, zoals de naam al aangeeft, lijkt op de Tower Bridge. Helaas is ook een deel van deze rotsformatie ingestort, maar nog altijd is het een populaire stop. Wil je koala’s in het wild spotten? Maak dan eens stop bij Kenneth River. Grote kans dat je ze hier in een eucalyptusboom zult zien. Ga op zoek naar de meest fotogenieke plekjes bij Loch Ard Gorge, een gebied dat bestaat uit grotten, kliffen en strandjes waar je heerlijk kunt wandelen.

Populaire camperroutes door Australië - Great Ocean Road
Great Ocean Road - © pxhere

Tasmania Ocean Loop

Maak een rondreis door de Australische wildernis op het eiland Tasmanië. Ontdek de ruige natuur en de bijzondere dieren die hier leven. Zo kun je er onder meer kangoeroes, wombats, pinguïns, wallaby’s,het vogelbekdier en natuurlijk de Tasmanische duivel spotten. Verbaas je over de miljoenen glimwormen in de Marakoopa Cave, maakt de beroemde Gordon River Cruise, wandel de 65 kilometer lange Overland Track en bewonder de grootste loofbomen ter wereld in de Styxvallei. Ook vind je hier de oudste boomsoorten ter wereld die maar liefst 10.000 jaar oud kunnen worden!

Trek voor een rondje over Tasmanië een week uit. De route is ongeveer 1100 kilometer lang.

Camperreizen Australië - Tasmanië
Tasmania Ocean Loop - © pxhere

The Stuart Highway: de uitgestrekte Outback van Australië

Wil je de eindeloos lange rode zandgebieden en de ruige landschappen van Australië bewonderen? Dan is The Stuart Highway voor jou de ideale route. Dit is is één van de belangrijkste snelwegen van Australië die van Adelaide in het zuiden tot aan Darwin in het noorden loopt. De route is zo’n 2700 kilometer lang en gaat over een goed onderhouden weg.

Onderweg zul je een aantal van de meeste beroemde bezienswaardigheden van Australië kunnen bezoeken. Bewonder het drasgebied bij Mary River National Park vroeg in de ochtend wanneer de wildlife ontwaakt. Misschien spot je nog een krokodil! Kom meer te weten over de aboriginals in het Kakadu National Park waar je prachtige rotstekeningen kunt bekijken. Koel af bij de de waterval van Litchfield National Park, wandel door de ‘Garden of Eden’ en sla zeker de meest iconische rots van Australië niet over, de Ayers Rock.

Sla voldoende benzine in en zorg ervoor dat je voldoende water en zonnebrand meeneemt, want je zult het hier nodig hebben. De beste tijd om deze route te rijden is tijdens de Nederlandse zomermaanden. Gedurende deze periode is het winter in de Outback en ook niet meer zo extreem heet.

Camperreizen Australië - The Stuart Highway
The Stuart Highway - © pxhere

De legendarische Pacific Coast: Van Sydney naar Cairns

Nog een populaire route in Australië ligt aan de oostkust. Deze route loopt van Sydney naar Cairns en is ruim 2600 kilometer lang. De oostkust van Australië heeft veel stranden met volop watersportmogelijkheden, maar ook het minder bekende Outland is schitterend. Bergketens zijn begroeid met tropische beplanting je vindt er talloze prachtige wandelroutes langs watervallen, meren en bizarre rotsformaties.

Begin je reis in Sydney. Verken de stad en maak een trip naar de Blue Mountains. Rijdt via Hunter Valley richting Gold Coast. Hier staat surfen centraal, maar kun je wandelen en wijntjes proeven. Iets verderop ligt Brisbane, de subtropische hoofdstad van Queensland met niet ver van deze stad het D’Anguilar National Park. Verder noordwaarts bereik je het grootste zandeiland ter wereld, Fraser Island. Maak een zeiltocht of ga snorkelen bij de Whitsunday eilanden, een eilandengroep midden in het Great Barrier Reef. De reis eindigt in het tropische noorden van Australië.

Camperreizen Australië - Pacific Coast
Pacific Coast - © pxhere

The Big Lap: 150.000 kilometers

The Big Lap is een route voor de echte avonturiers die alle tijd van de wereld hebben. Zoals de naam al zegt is dit één van de langste camperroutes door Australië. De route loopt door de grootste steden langs de kust zoals Sydney, Brisbane, Cairns, Darwin, Broome, Perth, Esperance, Adelaide, Melbourne en Hobart.

Voor deze route moet je de tijd nemen, ga uit van ongeveer een half jaar en je hebt zeker een 4WD nodig. Reis langs de grote en bruisende steden, maar ook de slaperige dorpjes. Geniet van de variatie in de natuur en landschappen. Van regenwouden tot de rode zanderige Outback. Kom even tot rust op de parelwitte stranden en bewonder het ruige landschap. Maak kennis met Australië!

Camperreizen Australië - The Big Lap
The Big Lap - © pxhere

Disclaimer: Dit blogbericht bevat gesponsorde onderdelen.

Danny van der Meijden
Danny van der Meijden

Ik ben niet op zoek naar de toeristische hotspots die iedereen kent. Liever ga ik op zoek naar de hidden gems. Bestemmingen waar vrijwel niemand van heeft gehoord of waar weinig mensen naartoe gaan. Ik neem graag de tijd om een stad of regio goed te ontdekken en duik graag even de natuur in.

Ooit begonnen met het bouwen van een website waar ik schreef over mijn reizen. Zo is Reizen & Reistips ontstaan. In 2024 de ultieme beloning voor mijn werk gekregen met de Golden Pen Award!

Het onderhouden van Reizen & Reistips kost tijd en geld. Vinden jullie mijn verhalen leuk en willen blijven genieten van mijn reisavonturen? Dan kunnen jullie mij steunen door op deze site tours of accommodaties te boeken. Ook kunnen jullie mij een kleine gift sturen via Buy me a Coffee (of een biertje). Alvast bedankt!